banner564

Seçim ayarı

Meclis 30 Nisan’a kadar sadece perşembeleri toplanacak ve konuşmalar da 3’le sınırlı olacak

Seçim ayarı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Genel Kurul ilk olarak Meclis Genel Kurulu’nun seçimler nedeniyle 30 Nisan’a kadar sadece perşembe günleri toplanması ve konuşma sayısının 3’le sınırlandırılması kararını oylayarak oy birliğiyle kabul etti.
Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalardan önce TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, grevlerle ilgili söz aldı. 


Çakıcı: Küçük’le Yorgancıoğlu’nun ne farkı var?
Çakıcı konuşmasında hükümet icraatlarını eleştirerek, hükümeti Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası’yla ilgili verdiği sözleri tutmaya çağırdı.
Çakıcı, şimdiki hükümetin muhalefet olduğu dönemde bu yasaya popülist amaçlarla tepki gösterdiğin savundu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Başbakan Yorgancıoğlu’nun muhalefetteyken, sendikaların kendilerine bu yasayla ilgili sunduğu yazıya imza atmayacağını söylediğini belirtti.
Çakıcı, hükümetten “İrsen Küçük’le Özkan Yorgancıoğlu’nun ne farkı olduğunu açıklamasını” istedi.

Yorgancıoğlu: Sen beni UBP’ye benzetemezsin
Çakıcı’yı yanıtlamak üzere söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın bahsettiği, sendikaların imzalamalarını istediği belgeyle ilgili, daha hükümete gelmeden gözü kapalı sözler vermek istemediklerini anlattı. 
Çakıcı’ya “Sen beni UBP’ye benzetemezsin. Böyle bir mukayese doğru değil” diyerek tepki gösteren Yorgancıoğlu “Yasayla ilgili ne öngördüğümüzü de, iki barem tablosunu yaklaştırmak için ne yapacağımızı da anlattık” diye konuştu.


Özgürgün: Yasanın ceremesini İrsen Küçük çekti
Daha sonra ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün kürsüye çıkarak “Başbakan’ın konuşmasını dinlerken hükümetin içine düştüğü vahameti gördük” dedi.
“Yasanın ceremesini İrsen Küçük’ün çektiğini ancak bu yasanın bir şekilde geçirilmek zorunda olduğunu” söyleyen Özgürgün, iktidar partilerinin bunu değiştiremeyeceğini bildiğini kaydetti. Özgürgün, “O dönemde zorunluluk olduğunu bile bile karşı çıktınız” dedi. 


Hamzaoğulları: T izinlerinde yanlış uygulama var…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk güncel konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılıkla ilgili yaptı. 
Geçmişte T izinleri konusunda yanlış uygulamalar yapıldığını söyleyen Hamzaoğulları, taşımacılıkla ilgili sorunların da geçmişten getirilen sorunlar olduğunu belirtti.
Üniversitelerle Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) arasında yaşanan anlaşmazlığa değinen Hamzaoğlulları Kar-İş’teki sorunların hükümetin alacağı radikal kararlarla çözülebileceğini belirtti.

Taçoy: Ekimden bu yana T izni verilmedi
Bunun üzerine söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ekim ayından bu yana hiç T izni verilmediğini belirtti.

Erhürman: Uygulama Meclis’ten geçmeli…
Daha sonra CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman “Kurumlarımız ve özgüven” konulu güncel konuşma yaptı.
Erhürman, KKTC-TC arasında yapılan anlaşma ile TC Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi’nin KKTC’de kurulması konusunda 5 yıllık bir anlaşma imzalandığını belirterek, TBMM’de onaylayarak yürürlüğe giren bu anlaşmanın KKTC Meclisi’nin gündemine gelmediğini ve Bakanlar Kurulu’nun 5 yıllık uluslararası anlaşmanın 1 yıllığına uygulanmasına karar verdiğini söyledi.
Erhürman, 5 yıllık bir anlaşmayla ilgili 1 yıllık uygulama kararının zaten hukuka aykırı olduğunu söyledi ve “Bu anlaşma şu anda yürürlükte değildir. Bu anlaşmayı uygulayan kimse, hukuksal sorumluluğunu da yüklenir. Bakanlar Kurulu kararı geçerli değildir. Bunun yürürlükte olması için Meclis’ten geçmesi gereklidir” dedi. 

Diğer vekiller ne konuştu?
Genel Kurul’da daha sonra UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, çevre sorunları ve son ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.
Sucuoğlu’nun ardından UBP Milletvekili Ali Pilli, sağlık ile ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.
UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise tarım konusu ile ilgili yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığının halen gerekli ödemeleri yapmadığını ileri sürerek, Bakan Önder Sennaroğlu’nun çıkıp tarih vermesini istedi.
Meclis Genel Kurulu toplantısında güncel konuşma talebi olan UBP Milletvekili Kemal Dürüst, “Gençlik ve Spor Politikaları” konulu konuşmasını, Meclis Genel Kurulu toplantı salonunda milletvekili bulunmamasından dolayı yapmadı; ama eleştirilerde bulundu. 
UBP Milletvekili Zorlu Töre de, “Çanakkale Savaşları ve Sonuçları” ile ilgili konuşmasında, Çanakkale Zaferinin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla birçok yerde etkinlikler düzenlenmesinin Anavatan Türkiye ile birlikte olan güçlü bağların göstergesi olduğunu kaydetti.
UBP Milletvekili Ersin Tatar, “ekonomik sıkıntılar” konusunda yaptığı konuşmanın başında, Meclis koltuklarının boş olmasını eleştirdi.
Meclis Genel Kurulu toplantısında güncel konuşmaların ardından yazılı sorular ve yanıtları okundu.
Bu bölümle çalışmalarını tamamlayan Meclis Genel Kurulu, bir sonraki bileşimini 26 Mart Perşembe günü saat 10.00’da yapacak.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473