banner564

Suçlamalara yanıt verdi

Akıncı, “Yetkin bir kişinin görevden alınarak, turizm alanına çok uzak olan ve konu ile ilgisi olmamış bir kişinin önerilmesi doğru değildir” dedi

Suçlamalara yanıt verdi
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği heyetini kabulü sırasında, Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı ile ilgili kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt verdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, hem Cumhurbaşkanı hem de eski bir turizm bakanı olarak turizm örgütlerinden gelen talep doğrultusunda girişim başlatıp çaba harcadığını ve bu doğrultuda bakanlık ve turizm alanındaki örgütlerle turizmin geleceğini görüşmek amacıyla toplantılar gerçekleştirdiğini söyledi.
Akıncı, “Amaç; önümüzdeki yılda turizmi geliştirmek iken, turizm alanındaki örgütler ve bu sektördeki kurumların yıllardır birlikte çalıştığı yetkin bir kişinin görevden alınarak, turizm alanına çok uzak olan ve konu ile ilgisi olmamış bir kişinin önerilmesi doğru değildir” dedi.
“Kişiler ile en ufak ne bir yakınlığım ne de bir uzaklığım bulunuyor ve asla böyle bir şey söz konusu olamaz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar da hükümet çalışmalarına engel çıkardığının kesinlikle iddia edilemeyeceğini vurguladı.
Bu konuda göze çarpan ciddi bir yanlışlık bulunduğunu ve bu yanlışın yapılmaması için telkinde bulunduğunu söyleyen Akıncı, yaklaşık 10 gün önce telefonda UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile de görüştüğünü söyledi. Konu ile ilgili önceki gün de Özgürgün’ü davet ettiğini belirten Akıncı, bu haliyle değişikliğin yanlış olacağını ve bir değişim olacaksa turizm alanına daha hakim bir kişi ile bunun gerçekleşmesinin doğru olacağı telkininde bulunduğunu belirtti. Akıncı, uyarılarının değerlendirilmeyip yanlış anlaşılıp ağır ithamlar yapılmaya başlandığını, UBP ile ilişkilerinin kötü olduğu ve yasaları çiğnediği yönündeki yorumlardan da duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 

“Kurultay hesaplarına alet olamam”
“Bunlar, kurultay hesapları için yapılıyormuş. Ben bu hesaplara alet olamam. Tek düşüncem, toplum çıkarı ve turizmin gelişmesidir. Kimse olmayan gerekçeler yaratmasın. Ben, kamu vicdanının sesine kulak verip, Anayasal yetkilerimin içerisinde hareket ediyorum ve bu yanlışı düzeltmelerini talep ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı makamında herkese eşit mesafede olduğunu ve olmaya devam edeceğini de vurguladı.

“Hukukla hareket ediyorum…”
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, başsavcılığın devletin hukuk danışmanı olduğunu, bu nedenle de YÖDAK Başkanıyla ilgili başsavcılığa danışmasının doğal olduğunu belirtti.
Akıncı, bir kabulü sırasında, YÖDAK Başkanıyla ilgili bir soru üzerinde, YÖDAK Başkanı’nın kendisi göreve gelmeden önce atandığını, bu nedenle de ortaya atılan iddiaların ilk önce hukuksal açıdan değerlendirilmesini istediğini, ardından da başsavcılıktan görüş talep ettiğini anlattı.
YÖDAK Başkanıyla Yüksek Mahkeme Başkanı’nın görevden alınmasının aynı kriterleri gerektirdiğini ve bugünkü şartların görevden almaya uygun olmadığı bilgisinden sonra keyfi davranmasının mümkün olamayacağını belirten Akıncı, taleplerle değil hukukla hareket ettiğini vurguladı.

Akıncı: Eğitimde ortak komiteler kurulmalı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün ayrıca, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği heyetini kabul etti.
Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türk ve Rumların ortak komiteleri çerçevesinde eğitim alanında da bir komisyon kurulmasının mümkün olduğunu, bu konuda çalışma yaptıklarını ancak henüz hayata geçiremediklerini belirterek, “Güney’deki eğitim sisteminin barışçı olmadığını, Kuzey’de de eksikler bulunduğunu, Kıbrıs’ın ortak geleceği için barış kültürünün yaratılması gerektiğini” söyledi.
Birlik Başkanı Kemal Akkan Batman, kabulde yaptığı konuşmada, 2009 yılında kurulan Birliğin faaliyetleri hakkında bilgi vererek Akıncı’yı Aralık’ta planladıkları 2. Kongrelerine davet etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474