banner564

Tarihi bir adım

Anadolu’dan gelen suyu, Güzelyurt ve Mesarya Ovasına taşıyacak tünelin temeli atıldı

Tarihi bir adım
banner598

 Güzelyurt ve Mesarya Ovasına tarım suyu ulaştıracak KKTC Sulama İletim Tüneli’nin temeli dün atıldı. 

Törende ilk konuşmayı yapan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 184 Milyon TL maliyetli KKTC Sulama İletim Tüneli hakkında bilgiler verdi. Aydın, 4.20 metre çapında 5.7 km uzunluğundaki tünel inşaatında, 3.5 metre çapında 450 metre uzunluğunda galeri, 1.5 metre çapında ve 582 metre uzunluğunda cebri boru imalatı yapılacağını kaydetti. 
Aydın, sulama tünelinin tamamlanmasının ardından KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon TL’lik katkı sağlanacağını belirterek, projenin gerçekleştirilmesine katkı koyan herkese teşekkür etti. 
Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Akif Özkaldı da konuşmasında, temel atma töreni ve gelecek suyun önemine işaret ederek, suyun KKTC’nin tarımsal hasılatının çoğalmasını sağlayacak ve topraklarını bereketlendireceğini kaydetti. 

Başçeri: Dönüşüm yaşanacak 
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de, KKTC Su Temin Projesi’nin başka bir aşamasının temellerinin atıldığını belirterek, bu projeye inanan ve hayata geçirilmesine katkı koyan başta TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür etti.
KKTC’nin suya hasret kalan topraklarına su getirilmesinin, ülkenin kaderinin değiştirilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Başçeri, sulama tesislerinin de tamamlanmasıyla KKTC’de tarım alanında da önemli bir gelişme ve dönüşüm yaşanacağına inanç belirtti.

Şahali: Can suyu olacak
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, KKTC Su Temini projesiyle, KKTC’nin 30 ay önce can suyuna kavuştuğunu anımsatarak, bir hayal gibi görünen projenin hayata geçmesiyle, ülkenin yılda 75 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyuna kavuştuğunu vurguladı.
30 aydır evlerde içme ve kullanma amaçlı kullanılan suyun, tarımsal amaçla kullanılabilmesi için dün ilk adımın atıldığını söyleyen Şahali, tünelin tamamlanmasının ardından, suyun ülkenin 1. kalitede tarım yapılan yeri olan Güzelyurt ovasına ve kuru tarım alanı olan Mesarya ovasına taşınacağını ifade etti.
“Atılan bu adım, tarihi bir adımdır, saygıyla karşılanmalı ve teşekkürle baş tacı yapılmalıdır” diyen Bakan Şahali, Türkiye Cumhuriyeti ile, bu adımın ardından, yapılması gerekenleri de yapmak için, işbirliği içinde çalışacaklarını anlattı.
Projenin bu etabının 500 gün süreceğini, tünel kazan aracın yaklaşık 1 yıl sonra günışığıyla buluşacağını vurgulayan Şahali, bu etabın tamamlanmasından sonra, suyu tarımsal alanlara taşıyacak şebekenin inşası için çalışmalara başlanacağını anlattı.
Bakan Erkut Şahali, konuşmasının sonunda başta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere projeye katkı ve emek veren herkese teşekkür etti.

Pakdemirli: İlk adım atıldı
Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve KKTC için son derece önemli bir gün olduğunu belirterek, "İki kardeş ülkenin iş birliğini içme suyundan sonra sulama projesinde de uygulamanın ilk adımını attık" dedi. 
Kıbrıs Türkünün yarım yüzyılı aşkın süredir her türlü baskıya karşı yılmadan mücadele ettiğine işaret eden Pakdemirli, Türkiye'nin, Kıbrıs Türkünün hak ve çıkarlarını korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını tüm dünyaya gösterdiğini dile getirdi.
"Temeli atılacak KKTC Sulamaları İletim Tüneli projesi tamamlandığında KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon lira katkı sağlayacaktır" diyen Pakdemirli, KKTC'nin tarım hasılasının yüzde 20 oranında büyüyeceğini dile getirdi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473