banner564

Üretici perişan

Mesarya’daki birçok köy gibi Görneç’te de hayvancı ve çiftçi zor günler geçirdiğini söylüyor

Üretici perişan
banner598

 Sonuç CEVİZCİ

Diyalog TV’nin gündem yaratan Halk Meclisi isimli programı, yerel seçimler sonrasında ilk toplantısını, geçtiğimiz hafta Serdarlı’ya bağlı Görneç köyünde gerçekleştirdi.
Serdarlı’nın yeni belediye Başkanı Halil Kasım ve Görneç Muhtarı Nevzat Akçagil’in ev sahipliğinde Görneç Kültür ve Spor Kulübü’nde yapılan programa Meclis Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Zorlu Töre ve CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulları da katıldı. 
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ve Diyalog TV Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, köy sorunlarının yanı sıra hayvan üreticilerinin sorunları da konuşuldu. Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da soruları yanıtladı. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:

Nevzat Akçagil (Görneç Muhtarı):
“Köyümüz 500 nüfusa sahiptir. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan köylülerimiz var. 2008 yılında belediyelere bağlandık fakat çok iyi yararlanamadık. Bir metrelik parkesi olmayan bir köyüz. Kuzey sahil şeridi yolunu yaptık. Yanlış yapılan imarlar var. Sürüş güvenliğini etkileyen bir takım faktörler vardır. İnşallah yeni gelen yetkililer ilgilenir bu konu ile. Ağıllar bölgesine elektrik götürdük endi çabalarımızla, altyapısı hazır ancak asfalt yok. Halkı ilgilendiren konuların bürokrasiye takılmaması gerekiyor, işleri hızlandırmak lazım. E devlete geçilmesi gerekiyor. Görneç- Kalavaç arasındaki yolun  bütçesi hazırdır, inşallah bir proje çıkarılır da bu sorunda ortadan kalkar.
Halil Kasım  (Serdarlı Belediye Başkanı)
İlk hedefimiz mali durumu düzeltmeye çalışmak. Personeli ödeme sorunları vardı. Özlük hakları ile maaşların düzgün bir şekilde ödenebilmesi ve hizmet verebilmek duruma getirmeye çalışacağız. Muhtarlar ve Belediye Meclisi ile birlikte çalışacağız. 
Mustafa Yorgancı 
Kırsal bir bölgedeyiz, altyapı, ağıllar, yollar kaldırımlar sıkıntıları vardır. Bu sorunların büyük bir kısmı TC büyükelçiliği katkılarıyla giderildi. Daha çağdaş hizmet verilmesi gerekiyor. Ova yolları yapılmalı, parkların düzenlenmesi, kültürel sportif faaliyetlerin ön plana çıkarılması lazım. Kırsal belediyelerin maddi sıkıntıları var, bu sıkıntılar sadece halktan toplanan vergiyle çözülemez. Kış ayında insanlar ağıllarına gidemedi, yolları yok.
Salih Mahsucu: 
2005 yılında mandıraların köyden çıkarılacağı söylendi. Evimizin dibinde minare boyu fışkı var. Bit ve pireler bizi yiyor. Bununla ilgilenilmesini istiyorum.
Enver Şah: 
Hükümetin dağıttığı arsalar dere tepe. Altyapı yok, hükümetin yapacağı ne ise yapsın. Yol olsun açsınlar. Kalavaç- Görneç arası yol bir birinden ayrı. Bir kilometrelik bir dağ yolu var bir yangın çıksa orman kalmayacak yol yok gidilecek.


Hüseyin Olgunay: 
Bütün özel bankalar faizlerini yükseltti. Kooperatif Merkez bankası yüzde 23 faizden yürürlüğe girdi eski kredi de yeni kredi de. Bir torba yem 70 TL oldu. Kasapta et pahalı. Ağır kuraklık yaşıyoruz bütün yetkililer sessiz. Çiftçi battı gitti. Elektriğe % 18 zam yapıldı.
Salih İnce: 
Yaklaşık 11 yıldır malımı verdim bir yol açılamadı. Suyum, elektriğim, yol yok. Gittiğim yetkililer oraya git buraya git, git de gel cevabından başka bir şey söylemiyor.
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı): 
Yiğitler köyünde mandıra yolları stabilize döküldü asfalt gibi oldu. İnşallah diğer bölgelerdeki ağıllarda yol sorunları çözülür. Hayvancı üretici kesimi büyük dertli. Yanlış kararlar, bize uymayan para birimi ve değişen üretici şartları çiftçiyi zora sokuyor. 2017 Haziran ayından beri hayvan hastalıklarıyla mücadelede bir adım ilerlenemedi. Hayvan hastalıkları bulaşmaya devam ediyor. Acil kaba ot getirilmeli ülkeye kara borsa gündeme geldi. Devletin hantal yapısı, işlerin yavaş yapılması ve ilgisizlikten herkes şikayetçi. Köylere kırsalda yaşayan insanlara hizmet verilmeli. Üretim artırılmalı, su fiyatlarına düzenleme getirilmeli. Bu ülkede hiçbir şey doğru yapılmıyor ve bu ülkenin denetimlerine güvenmiyorum. Kasaplarda etler uyduruk satılıyor. Avrupa nezdinde mühürler olmalı ve denetim yapılmalı.
Alpay Orhan Güvenlier (Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı): 
Sesimizi sağır sultana duyurmaya çalıştık. Üreticinin, çobanın sıkıntısını çözmek için çalışıyorlar ama ses duyan yok. Vekilliğin ne olduğunu bilmeyene bakanlık verildi. Toprak ürünleri kurumundan arpa aldık yerli arpayı geçen yılın arpasını verdiler bize. Hayvanlarımızı yemlemekten korkuyoruz. Kurak dönemde hibe arpa umuduyla yaşıyor hayvancı. Kırsaldaki insanlar sessiz sessiz batıyor.
Ahmet Şah: 
Köye gelirken yollara yapılan 13 tane tümsek usulüne göre yapılmış değildir. 3 metre 80 cm uzunluk, 7,5 cm en yüksek noktası olması gerekir ve bu tümseklerin usulüne göre olmaması ambulanslarında etkiliyor. Arabalarımız döküldü.
Ziya Maraşlı: 
Dededen oğula toruna geçen otobüsçülük yapıyoruz. Hükümet edenler birazda bizim sesimizi duysun. Memleketin kaderi turizm taşımacılık. Her yıl kış sezonunda 100 bin kişi geliyor. Taşımacılık ölmek üzere. Eylül’de başladığımız taşımacılığın ödemesini temmuz da alıyoruz. Kıstas getirerek de kesinti yapıyorlar. Rant sağlamak uğruna turistik izin dağıtıyor hükümet. 
Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili): 
Nadas bırakılan tarlaya teşvik verilmesi gerekiyor. Sütler köyden alınmıyor. Genel Tarım sigortası fonu 2013 yılında gayri resmi borçlandırıldı ve 2017-18 yılı bütçeleri yapılamıyor, hayvan tazminatları ödenmiyor. Eko akro turizme önem verilmeli köyde. Destek verilerek güzel bir köy yaratılabilir. 
Cemal Darbaz: 
Kooperatiflerden geldi başımıza ne geldiyse. Kooperatif Merkez bankasında yaşanan bir takım sıkıntılardan dolayı bazı birlikler kooperatiften koparıldı. Bu ülkede her şey başı boş hava aldı. Bir gün etin fiyatı 60 liradan 70 liraya çıkar, bir gün uyanırsınız yem sabah 6 TL akşam 12 TL. Yeme, süte zam ancak hayvancının sütüne zam yok. Hayvancılık ve çiftçilik ülkemizde zenginlerin işi olacak, köylü bu işten sıyrılıyor. Yüzlerce kilo sütü satamıyoruz nasıl ilerleyecek bu iş. Çömlekçinin arazilerine dikildi araziler, orayı kapatarak arazileri dağıtacaklar.
Zorlu Töre (UBP Milletvekili):
Küçük ve orta ölçekli işletmeleri devlet daha fazla desteklemelidir. Hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda veteriner dairesi etkin görevler yapmalı. Teşvik almada sıkıntı çekiyor hayvancılar. Damızlık hayvan ve sertifikalı tohum yetiştiriciliği ön plana çıkarılmalı. Et ithali doğru değil, kaliteli ete ihtiyaç olabilir ancak yapılan kontroller yeterince denetlenmiyor. Sulu tarım olmadan hayvancılık yapılamaz, Türkiye’den gelen su tarıma verilince gelişir inşallah… 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473