banner564

Türkiye ‘provokasyon’  yapmakla suçlandı

ABD, AB, Almanya ve Yunanistan, Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’deki görev süresinin uzatılmasına tepki gösterdi

Türkiye ‘provokasyon’  yapmakla suçlandı
banner598

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminde sıcak gelişmeler yaşanıyor. 

Türkiye’nin, Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’de 10 gün süreyle doğalgaz ve petrol aramak için sismik araştırma çalışmaları yürüteceğini açıklaması sonrası açıklamalar ardı ardına geldi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Oruç Reis için Doğu Akdeniz'de navtex (denizcilere duyuru) ilanının "provokasyon" ve Türkiye'nin bu bölgede "istikrarsızlık unsuru" olduğunu iddia etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Ankara'ya ziyaretini iptal etme kararı aldı. 
Maas, “Eğer Ankara pek çok kez belirttiği gibi görüşmelere açıksa, yatıştırma ve provokasyon arasındaki oyuna son vermek zorunda” dedi. 
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Türkiye’nin Akdeniz’deki yeni Navtex ilanını ise “üzüntü verici” olarak değerlendirdi. 
ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerine yeniden başlamasını "provokasyon" olarak nitelendirdi.

Dendias’tan Oruç Reis şartı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kanadalı mevkidaşı François-Philippe Champagne ile Atina'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Oruç Reis için Doğu Akdeniz'de NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanının "provokasyon" ve Türkiye'nin bu bölgede "istikrarsızlık unsuru" olduğunu iddia etti.
Dendias, Türk yetkililerin ön koşulsuz diplomasi çağrılarına karşılık, "Oruç Reis bölgeden ayrılmadığı müddetçe Türkiye ile istikşafi görüşmelere oturmayacağız." ifadesini kullandı.

Kanada da dahil oldu
Kanada Dışişleri Bakanı Champagne ise Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonun düşürülmesi adına ara buluculuk yapmaya hazır olduklarını kaydederek, krizin çözümü için diyalogdan yana olduklarını söyledi.

Ziyareti iptal etti
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'nin Oruç Reis'i tekrar Doğu Akdeniz'e göndereceğini açıklamasından saatler sonra, Ankara'ya ziyaretini iptal etme kararı aldı.
Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bakan Maas’ın sadece Atina ve Güney Lefkoşa’ya gideceğini duyurdu. Basının, Maas’ın neden Türkiye’ye gitmediği sorusuna, sözcü, bakanın planlarının yalnızca Yunanistan ve Kıbrıs’ı kapsadığını tekrarladı.
Maas, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yapacağı ziyaret öncesinde Berlin’de yaptığı açıklamada, “Eğer Ankara pek çok kez belirttiği gibi görüşmelere açıksa, yatıştırma ve provokasyon arasındaki oyuna son vermek zorunda” dedi.

Borrell: Üzüntü verici
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin Akdeniz’deki yeni Navtex ilanını ise “üzüntü verici” olarak değerlendirdi.
Borrell, AB liderlerinin yeni Navtex duyurusu sonrası gelişmeleri 15-16 Ekim’deki toplantıda ele alacağını söyledi.
Ekim ayının başında yapılan AB liderler zirvesinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda yaptırım seçeneğinin “derhal” uygulanacağı duyurulmuştu.

ABD ‘provokasyon’ olarak niteledi
ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerine yeniden başlamasını "provokasyon" olarak nitelendirerek, araştırmaları durdurmaya ve Yunanistan ile istikşafi görüşmelere yeniden dönmeye davet etti.
Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine yeniden başlamasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Türkiye'nin 11 Ekim'de, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de hak iddia ettiği bölgelerde araştırma faaliyetlerine yeniden başladığını duyurmasından dolayı üzgündür." ifadesini kullandı.
Ortagus, Türkiye'nin bu eyleminin bölgedeki gerginliği "tek taraflı" olarak tırmandırdığını ve iki NATO müttefiki Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesini "bilerek zorlaştırdığını" iddia etti.

foto>>> Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas
FOTO>> AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

FOTO>GEMİ

***

Aksoy, “ABD’nin, Oruç Reis’in Türkiye’nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır" dedi

Türkiye’den sert cevap

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Oruç Reis gemisinin sismik araştırmasına ABD’den gelen eleştiriye cevaben, "Sevilla Haritası’nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD’nin, Oruç Reis’in Türkiye’nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır" dedi.
Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’un, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerimize ilişkin açıklamasına cevap verdi. ABD’nin açıklamaları arasında tutarsızlık olduğunu belirten Aksoy, "Doğu Akdeniz'de Yunan- Rum ikilisinin maksimalist deniz yetki alanı iddialarını temsil eden Sevilla Haritası’nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD’nin, Oruç Reis’in Türkiye’nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır. Bu tutarsızlık, bazı AB ülkelerinin açıklamalarında da gözlemlenmektedir" ifadelerini kullandı.
Ege ve Akdeniz’de GKRY ve Yunanistan’ın gerginliği arttıran taraf olduğunu kaydeden Aksoy, "Ege ve Akdeniz’de gerginliği artıran taraf Türkiye değil, GKRY ve Yunanistan’dır. Nitekim, Yunanistan’ın 12 Eylül tarihinden bu yana gerginliği tırmandıran faaliyetleri Bakanlığımız tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır" açıklamasında bulundu.
FOTO>AKSOY
**

Kanuni yola çıktı

Karadeniz'de sondaj çalışmaları yürütecek Kanuni gemisi Mersin'den hareket etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de sondaj çalışmaları yürütecek Kanuni gemisinin Mersin'den hareket ettiğini duyurdu. 
Bakan Dönmez paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
''Kanuni sondaj gemimiz Mersin/Taşucu’ndan demir aldı ve Yavuz’u selamlayarak Haydarpaşa Limanı’na yöneldi.  Boğaz geçiş hazırlıklarını burada tamamlayacak olan Kanuni, Karadeniz’e dümen kıracak.”

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
xyz
xyz - 4 yıl Önce

daha gormediniz provokasyonu yemediniz osmanli b turk sillesini okkalica

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473