banner564

Heyecan dorukta

CTP Akıncı’yı destekleme kararı alırken, YDP Merkez Yürütme Kurulu, Parti Meclisine Tatar’ın ‘şartlı desteklenmesini’ önerdi

Heyecan dorukta
banner598

Raif DOĞRU
   Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışacak olan UBP genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar ile bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün CTP, HP ve DP’yi ziyaret ederek destek istedi. 
CTP Parti Meclisi dün gece yaptığı toplantıda Akıncı’yı destekleme yönünde oybirliğiyle karar aldı. CTP Parti Meclisi’nin dün akşam saat 19.30’da başlayan toplantısı 23.30’da tamamlandı ve toplantı sorasında Akıncı’ya destek için herhangi bir şart konulması görüşülmedi. 
    CTP lideri Tufan Erhürman ilk turda yüzde 21.71 oranında oy almıştı.

YDP’nin kararı bugün oylanacak
   Yeniden Doğuş Partisi (YDP)  ise dün gece gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Tatar’ı ‘şartlı’ destekleme kararı aldı. Alınan kararı parti meclisi bugün görüşerek oylayacak. 
   MYK toplantısında Tatar’ın desteklenmesi yönünde zorlanan Genel Başkan Erhan Arıklı, bu sabah Tatar ile bir araya gelecek.
   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; YDP’nin iç ve dış konularda Tatar’ın önüne koyacağı şartlar arasında Federasyon görüşmelerine katılmaması; farklı bir çözüm modelinin görüşülecek olması halinde ise müzakere heyetinde YDP’den de bir temsilcinin bulunması bulunuyor.
   Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde UBP’nin eski lideri Derviş Eroğlu’ndan bazı sözler alındığı, ancak bunların yerine getirilmediği iddia edilirken, Tatar’ın önüne konacak şartların kayıt altına geçirilmesi istenecek.
   Parti yönetimindeki bazı kişilerin, tabanı serbest bırakma yönündeki ısrarına karşın dün gece Tatar’ın desteklenmesi yönünde bir karar çıkartma başarısını gösteren YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ilk tur seçimde yüzde 5.41 oranında oy almıştı.
   İlk tur seçimde 5.74 oranında oy alan Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ı destekleyen Halkın Partisi ile Demokrat Parti’nin, ikinci tur seçimlere ilişkin kararı bugün alması bekleniyor.

CTP’den hem destek hem uyarı
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, bağımsız aday Mustafa Akıncı'yı destekleme kararı aldı.
CTP PM'nin dün akşamki toplantısı tamamlandı. Toplantıdan sonra alınan karar yazılı olarak da açıklandı.
CTP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci boyunca diyalog, uzlaşı ve çözüm ihtiyacını dile getirmiş, halkımızın içeride ve dışarıda karşı karşıya olduğu sorunların büyüklüğünün altını çizdiği ve bu sorunların altından ancak halkı bütünleştirici bir yaklaşımla kalkılabileceğini vurguladığı kaydedildi.
CTP PM açıklamasında, "Bu nedenledir ki seçimin ilk turunda ortaya çıkan gerilimin düşürülmesi ve tüm tarafların akıl yoluna davet edilmesi için azami çaba gösterilmiştir" denildi.
18 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçiminin öncesinde de, gerilimin düşürülmesi ve halkın iradesini özgür bir biçimde sandığa yansıtabileceği sağduyulu bir ortamın oluşmasının demokrasiye olan inanç çerçevesinde CTP için son derece önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Bu çerçevede, tüm tarafların demokratik ortamı bozucu her türlü hamleden kaçınması gerektiğini belirterek, halkımızı demokrasiye sahip çıkmaya ve iradesini sandığa yansıtmaya davet ederiz.        
CTP, kurulduğu günden itibaren Kıbrıs Türk halkının varlığını, kimliğini, kültürünü geliştirerek geleceğe taşıması, sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlaması ve Kıbrıs sorununun federal temelde kapsamlı çözüme ulaştırılması çerçevesinde bir siyaset izlemiştir. Kıbrıs sorunu başta olmak üzere halkımızın tüm sorunlarının uluslararası hukuk temelinde diyalog yöntemiyle çözümlenmesi için uğraş vermiş olan CTP, Kıbrıs sorununun federal temelde kapsamlı çözüme ulaştırılması siyasetini Tüzüğünde de yer alan temel ilkelerden biri olarak kabul etmektedir. CTP, bunca yıllık deneyimiyle, Kıbrıs Türk halkının kapsamlı çözüm yönündeki iradesinin, çözümden önceki koşullarda halkımızın dünyaya açılma ve pek çok alanda tabi tutulduğu sınırlamaların kaldırılması talebinin meşru zeminini oluşturduğunun da bilincindedir.   
CTP Parti Meclisi, bu çerçevede, 18 Ekim tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde yarışacak iki aday arasında, bu ilkeler doğrultusunda görev yapacağını açıklamış olan Sayın Mustafa Akıncı’yı destekleme kararı almıştır…” 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2020, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473