banner564

Yeni dönem başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmesi sonrasında ilişkileri geliştirmeye yönelik kararlar alındı

Yeni dönem başladı
banner598

 Ankara-Kahire hattında yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır'ı ziyaret etti ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es Sisi ile görüştü. İki lider görüşmenin ardından "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına" yönelik mutabakata imza attı. Erdoğan ve Sisi, ilişkilerde yeni bir dönemin başladığı mesajını verdi. Mısır ile iç içe geçmiş bir tarihleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kalındığını da açıkladı. 
Büyük memnuiyet duydum
Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Mısır'a gerçekleştirdiği ilk ziyarette, havalimanında Sisi tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan için İttihadiye Sarayı'nda resmi tören düzenlenirken top atışları da yapıldı. İki liderin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  12 yıl sonra yeniden Kahire'de olmaktan büyük memnuiyet duyduğunu belirtti.  Mısır ile bin yılı aşan iç içe geçmiş bir tarihleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İki ülke ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz" diyerek yapılan görüşmelerde, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kalındığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Bölgedeki barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile temasları her seviyede artırma kararlılığında olduklarını söyleyen Erdoğan, "Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İlişkiler kesintiye uğramadı
Sisi ise "Türkiye ile hem tarihi hem kültürel beraberliğimizi  önemsemekteyiz. Geçtiğimiz 10 yıl içinde halklarımız arasındaki ilişkiler kesintiye uğramadı. Yatırım ve ticari ilişkiler de devam etti" dedi. Türkiye'nin Mısır ihracatında önemli bir paydaş olduğunu söyleyen Sisi, "İki ülke ticarette de birbirini tamamlayıcı unsur. 15 milyar dolarlık hedefimizi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. Sisi şunları söyledi: "Koordinasyon haline iki ülkenin de bölgede ağırlık merkezi olarak sahip oldukları konumu barış ve esenliğin tesisi için kullanmayı arzuluyoruz. Birçok sorunla karşı karşıya kalan bölgede terörizm ekonomik zorluklar, bölgemizi sarmalayan kriz sorunlarını birlikte aşmayı istiyoruz." "Mısır ve Türkiye'nin el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilir" diyen Sisi, "İsrail devletinin engellemelerine rağmen insani yardım konusunda beraber çalışarak ilerleyebiliriz" ifadelerini kullandı. Sisi ayrıca nisan ayında Türkiye'ye gitmek istediğini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2024, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473