banner564

“60 Anayasası 64’ten beri Kıbrıslı Türkleri kapsamıyor”

Politis gazetesi “60 Anayasası 64’ten beri Kıbrıslı Türkleri kapsamıyor” açıklaması yaptı

“60 Anayasası 64’ten beri Kıbrıslı Türkleri kapsamıyor”
banner598

  Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesi “Üniter Devlete Dönüş ve Diğer Alametler” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 60 Anayasası’na dönüş açıklamasını “1959 Zürih-Londra Antlaşmalarının öngördüğü Üniter Devlet’e dönüş” açıklaması olduğunu yazdı.

   Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in karşılıklı eleştiri ve cevap açıklamaları hatırlatılan haberde, Tatar’ın pasaportlarla ilgili eleştirisinde atıf yaptıkları ile –istemeden olsa da- KKTC’nin “meşru olmadığını meşrulaştırdığı” Anastasiadis’in de anayasal düzenin restore edilmesi ifadesini kullanarak bugün, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal başkanı olmadığını -dolaylı yoldan- kabul ettiği öne sürüldü.
   Haberde, 1960 Anayasası’nın 1964’ten beridir Kıbrıslı Türkleri kapsamadığına işaret edildi. Zamanın başsavcısı Kritona Tornaridis tarafından sunulan ve 9 Temmuz 1964’te kabul edilen 1964 Adalet Dağıtımı (Çeşitli Hükümler) Yasası ile Kıbrıslı Türklerin oyunun dışında bırakıldığı, buna dayanarak Yüksek Mahkeme ve Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin de lağvedilerek, yetkisini bu iki mahkemeden alan ve sadece Rum yargıçlardan oluşan Yüksek Mahkeme kurulduğu hatırlatıldı.
   Yeni Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin 1964 yılında, Mustafa İbrahim ve Diğerleri davasında aldığı pilot karar temelinde Rumların, “Kıbrıslı Türklerin gitmesine rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti işlemeli” mantığı ile bütün yetkileri (cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı vekili, bakanlık ve milletvekillikleri) aldığı da hatırlatılan haberde Kıbrıslı Türklerin “gitmeye bir gecede karar vermediğine” vurgu ile Anayasa’nın 13 maddesinin değiştirilme çabasıyla tarihi süreç aktarıldı.
   Politis “Kıbrıslı Rumlar olarak 1964’ten 1974’e kadar Kıbrıslı Türklere yaptıklarımızı Türkiye ve Kıbrıslı Türkler bugün bize yapıyor” yorumunu da yaptı.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Öz
Öz - 3 yıl Önce

Anastadiadis doğruyu göstermiştir. 1974 öncesi Kıbrıs Sorunu, Rumların Cumhuriyeti işgal etmeleri, 1974 sonrası ise Rum mallarının işgal edilmesi olmuştur. Kıbrıs Cumhuriyeti üniter bir devlet olarak değil fonksiyonel federatif bir devlet kuruldu. Şimdi mesele Fonksiyonel Federasyonun, BM kararlarına göre 2 bölgeli, 2 toplumlu Federasyona dönüşmesidir. Anastasiadis 1960 Anayasasına dönün, anayasaya bu maddeleri ekleyelim toplumlara kalacak toprak da yüzde 30-70 olarak anlaşalım diyor.Biz daha neyi tartışıyoruz?

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

No problem biz1573 tarihinin pesindeyiz

Elyeli
Elyeli - 3 yıl Önce

Turkish power kibris gazetesini mamur ettin simdi bura el attin

Aisha Phatma
Aisha Phatma @Elyeli - 3 yıl Önce

O bu sitenin troll udur. :))

Psikolojik sorunları olan birisi sanırım, bütüngün herkese buradan hakaret edip duran iritant bir tip . Hani eskiden köyün delisi oderlerdi ya aynen öyle. Kimse de onu ciddiye almaz zaten, nasilsa delidir ne yapsa yeridir gibisinden. Cevap yazinca daha da kötü oluyor fırsat bilip bir o kadar daha ateşleniyor , kızıp duruyor. O yüzden herkes artık kendi haline bırakmış, öyle kendi kendine bütün gün herkese hakaret edip sinirlenip duruyor buralarda, öyle manyak bir tip yani, pek ciddiye almaya değmez.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473