banner564

AKEL tepkili

Larnaka’da ‘Piyale Paşa’ Caddesi’ne ‘Tasos Mitsopulos’ adının verilmesine yönelik tartışmalar alevlendi

AKEL tepkili
banner598
   Larnaka’da Piyale Paşa Caddesi’nin bir kısmının Tasos Mitsopulos Caddesi olarak değiştirilmesi kararıyla ilgili tartışmalar alevlendi.
   Politis Gazetesi, “Tasos Mitsopulos Caddesiyle İlgili Tepkiler… Larnaka Belediyesi’nin Tezi ‘Kıbrıs Türk Semtinin Çekirdeğiyle Hiçbir İlişkisi Yok’ ” başlıklarıyla verdiği haberinde, Larnaka Belediyesi’nin Piyale Paşa Caddesi olarak adlandırılan sahil yolunun bir kısmına Tasos Mitsopulos Caddesi ismini verme kararının siyasi uzantılarının ortaya çıkıyor olduğunun görüldüğünü yazdı.
   Gazete Larnaka Belediye Meclisi’ndeki AKEL grubu, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un Belediye’ye gönderdiği ve Kıbrıs Türk semtlerinde isim değişikliklerinin yapılmaması gerektiğini vurguladığı mektubu savunarak ilgili karara karşı çıkmasına rağmen, yerel yönetimlerin atıfta bulunduğu tarihi gerçekliklerin tamamen farklı olduğunun görüldüğünü öne sürdü.
   Edindiği bilgilere göre, Larnaka Belediyesi’nin kararının teyit edilmiş tarihi kaynaklara (Neoklis G. Kiriazis, Skala-Larnaka Kentinin Toplumsa Eylemi kitabı) dayandırıldığını aktaran gazete, buna göre 19’uncu yüzyılda Skala Kıbrıs Türk semtinin Ortaçağ Kalesi’nden Tapa Hana parkının olduğu noktaya karar uzandığını ve söz konusu yolun 1850 yılında Piyale Paşa Caddesi olarak adlandırıldığını aktardı.
   Yine tarihi kaynaklara göre, bölgenin geriye kalanının babutsalar (mısır inciri) nedeniyle erişilmez olduğunun belirten gazete, zamanla, bölgede (havaalanı sınırlarına kadar ulaşan) büyük bir turistik ve kentsel kalkınma olmasıyla bu yolun otomatikman, kentin geleneksel Kıbrıs Türk semtini kapsayan yolun doğal uzantısı olarak Piyale Paşa olarak adlandırılmaya devam edildiğini belirtti.

Farklılık varmış!

   Larnaka Belediyesi’ne göre Tasos Mitsopulos olarak yapılacak isim değişikliğinin Tapa Hana Parkı’ndan başlayıp havaalanına giden yol olan Artemidos Caddesi’ne bağlanana kadar süren sahil yolunun bir kısmıyla alakalı olduğunu aktaran gazete, söz konusu alanın yeni olduğunu ve Kıbrıs Türk semti Skala’nın çekirdeğiyle morfolojik olarak farklılık gösterdiğini kaydetti.
   Gazete Tasos Mitsopulos olarak adlandırılacak yolun nerdeyse turistik yerleşkelerle (restoranlar, dondurmacılar, oteller…) dolu olduğunu ve kentin Kıbrıs Türk semtiyle herhangi bir alakasının olmadığını yazdı.
   Habere göre Belediye, geleneksel Piyale Paşa Caddesi’nin bugüne kadar geçerli olan ismini koruyacağını ve Kıbrıs Türk semti içerisindeki caddenin isminin değişiminin söz konusu olmadığını da savundu.

Luriciatis’e eleştiri

   Bu arada AKEL’in Larnaka-Mağusa bölge komiteleri, Larnaka Belediye Başkanı Andreas Luruciatis’e eleştiriler yönelttiği bir açıklama yaptı.
   Habere göre Luruciatis’in keyfi davranarak Belediye Meclisi’ne herhangi bir bilgi vermeden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in olur görüşüne atıfta bulunarak Piyale Paşa Caddesi’nin bir kısmının isminin değiştirileceği tören yapmaya karar verdiğini belirten AKEL, Luruciatis’in, Hasikos’un siyasi sebeplerden ötürü söz konusu isim değişikliğini kabul edilmez olarak nitelendirdiği mektupla ilgili Belediye Meclis’ine hiçbir bilgi vermediğini de ifade etti.
   Kıbrıs Türk yer isimlerini değiştirmelerinin Güney Kıbrıs’ın sabit tezlerine uymadığını vurgulayan AKEL, Belediye Meclis’inin Tasos Mitsopulos’un isminin kentin bir başka yoluna verilmesi kararına karşı olmadığına netlik kazandırarak, Luruciatis’i isim değiştirme törenini iptal etmeye çağırdı.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2015, 06:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474