banner564

Çözümün bonusu

Anastasiadis ve Kasulidis ile görüşen Duncan, İngiliz üsleriyle ilgili 2004 yılındaki tekliflerinin hala geçerli olduğunu aktardı

Çözümün bonusu
banner598
Kıbrıs’a üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren İngiltere'nin Avrupa Birliği ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan’ın önceki gün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiği bildirildi.
Alithia gazetesi, “2004 Yılındaki Teklif Geçerli” başlıklı haberinde, İngiltere’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, adadaki egemen İngiliz Üsleriyle ilgili 2004 yılındaki “cömert tekliflerini” yinelediğini haber verdi.
Kasulidis ile Duncan’ın görüşmesinde, İngiltere’nin AB’den çıkışının etkileri, Kıbrıs sorunu ve uluslararası meselelerin ele alındığını yazan gazeteye göre, Duncan’ın görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ın” öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi. Kıbrıs sorunu çözüm sürecine değinen Duncan’ın, “İngiltere’nin, müdahalede bulunmadan, kendisinden talep edildiği durumda teşvik edip, yardımcı olacağı” yönünde güvence verdiği kaydedildi.

Kıbrıs ile dostane ilişkiler devam edecek…
Açıklamasında, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) ve bunun etkileri konusuna da değinen Duncan, ülkesinin AB’den ayrılması konusunda karmaşık bir prosedür izleneceğini ancak resmen AB’den çıkana kadar İngiltere’nin AB müktesebatıyla ilgili hiçbir şeyin değişmeyeceğini ifade etti.
İngiltere’nin AB’den ayrılacağını ancak dışa dönük bir tutum izleyeceğini, dostane ilişkilerini muhafaza edeceğini ve birçok durumda da ikili ilişkilerini derinleştireceğini söyleyen Duncan, “Kıbrıs”ın da bu listede olduğunu belirtti.

Dolaşımda Kıbrıslılar sorun yaşamayacak
Duncan, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının akabinde, “Kıbrıslıların” İngiltere’ye yerleşmesine ilişkin soruyu yanıtında, dolaşım ve ikamet hakkıyla ilgili hiçbir soruya şu an yanıt verilemeyeceğini çünkü bu konuların müzakere edileceğini ifade etti.
İngiliz yetkili, öte yandan İngiltere’nin şu an AB tam üyesi olmayı sürdürdüğünü ve AB’den resmen çıkana kadar vatandaşların haklarıyla ilgili hiçbir şeyin değişmeyeceğini de vurguladı.

Brexit’in ardından üslerdeki durum…
Duncan, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, İngiltere’nin Kıbrıs’ta üs olarak kullandığı toprakları, Annan Planı’nda olduğu gibi, iade edip etmeyeceğine ilişkin soruya verdiği yanıtta, bu konunun yapılacak görüşmelerin bir kısmını teşkil edeceğini söyleyerek, mevcut aşamada buna net bir yanıt veremeyeceğini ifade etti.
Brexit’in ardından, AB müktesebatının İngiliz üslerinde uygulanıp uygulanmayacağının kendisine sorulması üzerine ise Duncan, şu an buna yanıtlar verilemeyeceğini, çünkü Brexit’in karmaşık bir konu olduğuna işaret etti.

Cömert teklifi yineledi…
Gazete, İngiltere'nin Avrupa Birliği ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan’ın, Kasulidis’in ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini aktardı.
Habere göre, İngiliz yetkili, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İngiltere’nin 2004 yılında adadaki egemen İngiliz Üsleri konusunda yaptığı “cömert teklifi” yinelediğini söyledi.
Anastasiadis ile oldukça yapıcı bir görüşme yaptığını söyleyen Duncan, Anastasiadis’in, müzakerelerin bugün olduğu aşamaya gelmesindeki liderlik yeteneğinden etkilendiğini de belirtti.
Müzakerelerin, yapıcı bir çözüm ve uzlaşma gidişatında devam edebilmesini umduklarını da dile getiren İngiliz yetkili, bunun Kıbrıs’ın geleceği için herkesin istediği şey olduğuna işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474