banner564

‘Dianellios’  kimin malı?

Vakıflar Genel Müdürü Benter ile Kitiu Metropoliti Nektarios arasında mülkiyet tartışması

‘Dianellios’  kimin malı?
banner598

  Larnaka’da bulunan “Dianellios Teknik Okulunun” bir kısmının yıkılması ve Vakıflar Genel Müdürü İbrahim Benter’in, konuyla ilgili olarak AİHM’e başvuracaklarına dair açıklamaları Rum basınında geniş yer aldı.
   Politis gazetesi “Dianellios’un EVKAF’la Hiçbir İlgisi Yok” başlıklı haberinde, EVKAF Genel Müdürü İbrahim Benter’in, Vakıflar İdaresinin eski “Dianellios Teknik Okulunun” yıkılmasını şikâyet etmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracağı konusunda Kıbrıs Türk basınında yer alan haberlerin Rum medyasında yer almasının, Larnaka makamları arasında büyük şaşkınlık yaşanmasına neden olduğunu yazdı.
   Gazeteye göre konuyla ilgili bu haberi yorumlaması istenen “Kitiu Metropoliti Nektarios” bunu bir yanlış anlaşılmaya bağlayarak, sözlerinin devamında “ortada yanlış bir beyan olduğunu aynı zamanda hali hazırda EVKAF toprağına inşa edilmiş olan Larnaka’daki Grivas Digenis caddesi üzerindeki mevcut Drosia Ortaokulu’yla ilgili bir karışıklık olmuş olmalı” ifadesini kullandı.
   “Drosia Ortaokuluyla” ilgili olarak Rum Eğitim ve Kültür Bakanlığının kısa süre önce okul binasının 3 milyon Euro maliyetle iyileştirilmesini ilan ettiğini yazan gazete, Larnaka’daki ilgili makamların ise, bina açısından birçok probleme sahip olan “Drosia Ortaokulunda” okuyan öğrencilerin nakledilmesi için, eski “Dianellio Teknik Okulu” yerine yeni bir ortaokul inşa edilmesini istediğini ifade etti.
   Bu talebin şu ana kadar olumlu bir karşılık bulmadığını kaydeden gazete, yetkili bakanlığın bunun aksine “Drosia Ortaokulunda” iyileştirme çalışmaları başlatıldığını açıkladığını belirtti.
    EVKAF’ın “Dianellio Yetimhanesi” arazisinde hiçbir zaman mülkiyet sahibi olmadığını iddia eden Kitiu Metropoliti Nektarios, “Dianellios Yetimhanesinin” bağımsız bir vakıf olduğunu ve başkanlığını her daim Kitiu Metropoliti yapsa da kiliseye ait olmadığını ifade etti.
   Vakfın hükümetle arazi takası yaptığını, hükümetin de vakfa nakit para ve başka arazi verdiğini ifade eden Nektarios, vakfın bütün gelirlerinin yetim öğrencilerin bursları için kullanıldığını ifade etti.
   “Dianellio Yetimhanesine aitken, bu arazinin EVKAF’a ait olması nasıl mümkün olabilir” sorusunu soran Kitiu Metropoliti Nektarios “EVKAF toprağına inşa edilmiş olan Drosia Ortaokulu binasının iyileştirilmesiyle ilgili olan konuyla alakalı bir yanlış anlaşılma ve karışıklık olmuş olmalı” dedi.
Söz konusu haberle ilgili konuşan Larnaka Belediye Başkanı Andreas Viras ise açıklamasında, haberi duyduklarında şaşırdıklarını, çünkü Dianellios Teknik Okuluyla ilgili izlenen sürece EVKAF’ın hiçbir zaman müdahil olmadığını ifade etti.
Dolayısıyla EVKAF’ın Dianellios Teknik Okulu binasıyla hiçbir zaman ilgisi olmadığını bildiğini ifade eden Viras, bunun bir hatadan ibaret olduğuna inandıklarını ve muhtemelen arazisi EVKAF malı olan Drosia okulunun kastedildiğini ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2022, 02:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Erol Gürer
Erol Gürer - 2 yıl Önce

‎Son üç yüzyıl boyunca, bu site Larnaka tarihinin büyük bir bölümünü temsil ediyordu. 18. yüzyılın sonunda, Larnaka'daki Fransız topluluğu arasında en zengin ailelerden biri olan Pory ailesinin ikametgahıydı. Daha sonra, 1878-1907 yılları arasında 29 yıl boyunca, İngiliz Konsolosluk Valisi'nin Larnaka'daki ikametgahı oldu. Pory ailesinin ve Claude Delaval Cobham'ın muazzam ikametgahı, 500'den fazla insanı rahatça ağırlayabilecek büyük bir oturma odasına sahip olan Kıbrıs'taki en görkemli ev olarak tanımlandı.‎

‎Ev, 1915'ten 1932'ye kadar Pancyprian Larnaka Koleji'ni kolaylaştırmak için 1914'te Piskopos Meletios Mataxakis tarafından satın alındı. Kolej, Kıbrıs'ın her yerinden ilkokul mezunları için 5 yıllık kurslar ve teknik çalışmalar sundu.‎

‎1950'de bir fabrika müdürü olan D. Dianellos, yoksul ve yetim öğrencilere yardım etmek için binayı başlarının üzerinde bir çatı ve eğitim vererek satın aldı. 1962'de mekanı yeniledi ve Dianellios Teknik Okulu'na (1962-2010) dönüştürdü. 50 yıldan fazla bir süredir, Larnaka'daki birçok nesil lise öğrencisi bir meslek eğitimi alma ve üniversite çalışmalarına hazırlanma şansına sahipti. 2010 yılında binanın uygunsuz olduğu ilan edildi ve okulun terk edilmesine neden oldu.‎

‎Larnaka Belediyesi, Dianelleios Eğitim Vakfı'na Dianelleios Teknik Okulu karşılığında bir hükümet arazisi teklif etti. Belediye, siteyi bir eğitim merkezi olarak kullanmayı öngördü. Bununla birlikte, değişim hiçbir zaman sonuçlandırılmadı, çünkü piskoposluk ile Belediye arasındaki ekonomik anlaşma hiçbir zaman kararlaştırılmadı.‎

‎ARAŞTIRMACI ELIA NEOPHYTOU‎

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473