banner564

Doğruyu söyledi

Rum Enerji bakanı Papanastasiu, Türkiye’nin bir enerji kavşağı olduğunu belirterek “bunu göz ardı edemeyiz” dedi

Doğruyu söyledi
banner598

 Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu “Türkiye, Doğu Akdeniz’in büyük bir ülkesi olmasının yanında bir enerji kavşağı. İhtilaflı olsak bile enerji konularında böyle bir ülkeyi göz ardı edemeyiz” dedi.
   Politis gazetesi Papanastasiu’yla yaptığı özel söyleşiyi “Chevron’la Görüşmeler Çökerse B Planı Var” başlığıyla aktardı.
   “Türkiye, Doğu Akdeniz enerji denklemine girebilir mi?” sorusuna muhatap olan Rum bakan, Türkiye’nin, enerji konusunda göz ardı edemeyecekleri bir ülke olduğunu ancak Kıbrıs’taki fiili durumun, bu konuda fazla tartışmaya olanak tanımadığını söyledi.
   Papanastasiu, “Doğal zenginlik her iki topluma da aittir. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında karşılıklı saygı gerekir. Dolayısıyla, enerji konularında işbirliği olamaz ancak geniş siyasi çevre dikkate alınmalı” dedi. Kıbrıs sorununun çözümünden sonra Türkiye ile görüşme konusu sorulduğunda ise “Görüş belirtemem, bu başkanın elinde olan uygun zamanda onun açıklayacağı bir konu. Biz, Başkan’ın göstereceği süreci takibe hazırız” ifadelerini kullandı.
   Rum yönetiminin, gerekli bütün teknik ekipmana sahip büyük bir şirket olduğu için Chevron ile ilgilendiğini ancak şirket ile yaptıkları “Afrodit” yatağının ticari açıdan değerlendirilmesi anlaşmasının çökmesi durumunda “teknik alternatif çözümler” içeren bir B planları olduğunu söyledi.
   Gazete, Papanastasiu’ya Rum tarafının tek taraflı ilan ettiği MEB’in 12’nci parselindeki Afrodit yatağının lisans sahibi Amerikan Chevron şirketi ile 2019’da yaptıkları ticari açıdan değerlendirme anlaşmasının güncellenmesi konusundaki uzayıp giden anlaşmazlığı sordu.
Rum Bakan Chevron ile 2019’da yaptıkları anlaşmanın, yataktan çıkacak doğal gazın yatak üzerine kurulacak yüzer bir üretim tesisi ve ardından Mısır’a uzanacak bir boru hattı öngörmesine rağmen Chevron’un yüzer tesisi plandan çıkarmayı önerdiğini ancak Rum yönetiminin 28 Ağustos 2023’te şirkete gönderdiği mektupla bunu reddettiğini hatırlattı. 
O zamandan beridir sürece, kimi sözleşmeden, kimi de Chevron’un taleplerinden kaynaklanan bazı uzatmalar yaşandığını ve sonunda Chevron’un 2019 tarihli sözleşmede, sözleşmenin ana omurgasına (yüzer üretim tesisi ve Mısır’a boru hattı) dokunmadan değişiklik yapabileceği noktasında uzlaşıldığını söyledi. Papanastasiu Chevron’a, 2019 sözleşmesinde talep ettiği güncellemelerle ilgili önerilerini sunması için 31 Mart 2024’e kadar süre tanıdıklarını kaydetti. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
FD
FD - 5 ay Önce

Dogruyu söyledi 9 koyden kogulur.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473