banner564

Hedef daha çok aşılama

Güney Kıbrıs’ta tüm dikkatler ‘Delta’ sonrasında ‘Mu’ varyantına yöneldi

Hedef daha çok aşılama
banner598

 Rum halkının yüzde 87’sinin ‘aşı taraftarı’ olduğu belirtilirken, Güney Kıbrıs’ta tüm dikkatler ‘Delta’ sonrasında ‘Mu’ varyantına yöneldi.

   Fileleftheros gazetesi “Sonbahar Işığında Alarm” başlıklı haberinde, Rum Sağlık Bakanlığı ile uzmanların, sonbaharın yaklaşması ve hemen ardından kış aylarına girilecek olması nedeniyle yeniden organize olmaya başladığını yazdı.
   Gazete, uzmanların değerlendirmesine dayanarak “delta” varyantının tüm verileri tersine çevirdiğini ve dikkatlerin ise şu anda “Mu” varyantına yöneldiğini belirtti. 
“Mu” varyantının Yunanistan’da görüldüğünü belirten gazete, bunun, kısa zaman içerisinde Güney Kıbrıs’ta da tespit edilmeye başlanacağı sonucunun çıkarılmasına neden olduğunu yazdı. 
   Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Lefkoşa Üniversitesi/IMR Örgütü tarafından yapılan ve 2 bini aşkın kişinin katıldığı “aşı olma ve olmama” konusundaki araştırmanın sonuçlarına yer verdiler.
Gazete, araştırmaya katılanların yüzde 39’unun aşı olma veya olmama konusunda, kendi görüşüne ters olan kişilerle herhangi bir sorun yaşamadıklarını dile getirdiğini yazdı.
   Habere göre, araştırmaya katılanlardan yüzde 22’si, kendisinin tam tersini yapan kişilerle iletişim kurmasının mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi.
   Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğunun aşı olduğu veya kısa zamanda aşı olacağını dile getirenlerin oranın yüzde 87 olduğunu  yazan gazete, katılımcıların yüzde 7’sinin aşı olup olmama  konusunda düşünceli olduğunu, yüzde 6’sının ise aşıya karşı olduğunu belirtti.
Gazete, araştırma sonuçlarına atıfta bulunarak, toplumun “aşılılar, düşünceliler ve kesinlikle karşı olanlar” şeklinde üçe ayrıldığını yazdı.
Habere göre aşı olanlar veya yakın zamanda aşı yaptıracak olan kişilerin yüzde 76’sı Coronavirüsün dünya sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu düşünürken, yüzde 67’si pandemi ile mücadelede uzmanlara ve bilime güveniyor, yüzde 52’si aşının yıllar içinde yarar göstereceğine inanıyor, yüzde 49’u aşı olmamanın ailelerini ve arkadaşlarını tehlikeye attığını düşünüyor.
Aşı olup olmama konusunda düşünceli olan kişilerin ise “aşının yan etkilerinden endişe duyduklarını(yüzde 45), aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesinin, konuya şüpheyle bakmalarına neden olduğu (yüzde 64)” gibi görüşler ortaya koyduğu ifade edildi. 

Ölüm oranları açıklandı
   Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Güney Kıbrıs’ta ağustos ayında Covid-19 kaynaklı ölüm oranında artış gözlemlendiğini yazdı.
   Ağustos ayındaki ölüm sayısının, Aralık 2020-Ocak 2021’teki ölüm sayısı düzeyine geldiğini yazan gazete, ağustos ayındaki ölüm oranının temmuz ayına göre yüzde 86 arttığını, ağustos ayında 85 kişinin öldüğüne dikkati çekti. 
   Gazete, Aralık 2020’de 85 kişinin Ocak 2021’de ise 86 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsattı.
   Güney Kıbrıs’ta, 1 Eylül tarihine kadar, Covid-19  olup da ölen kişi sayısının 589 olduğunu, bunlardan 383’ünün (yüzde 65) erkek, 206’sının ise (yüzde 35) kadın olduğunu belirten gazete, nihai ölüm nedeni Kovid-19 olan kişi sayısının ise 507, bunlardan  327’sinin erkek, 180’nin ise kadın olduğunu yazdı. Habere göre, her 5 ölümden 1’i 80-84 yaş grubuna ait. Covid-19 nedeniyle ölen kişilerin yaş ortalaması ise 78.

Öğretmenlerin aşı oranı 
   Alithia gazetesi Rum Eğitim Bakanı Prodromos Prodromu’nun açıklamasına dayanarak, Güney Kıbrıs’taki eğitimcilerin yüzde 80’inin aşılandığını, okullardaki geriye kalan personelin ise ya tam aşılı, ya da tek doz aşı olduğunu veya hastalığı geçirdiğini yazdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474