banner564

İhale hazırlığı

Noble Energy’nin İsrail’deki planlarının ucu Güney Kıbrıs’a da dokunabilir

İhale hazırlığı
banner598

   Noble Energy’nin İsrail’in “Leviathan” yataklarından istifade edilmesine yönelik ihaleye çıkmaya hazırlandığı, bu ihalenin ucunun Güney Kıbrıs’a da dokunabileceği belirtildi.
   Politis Gazetesi,Noble Energy’nin geçen hafta Rum Enerji Bakanlığı’na gönderdiği mektupta, Leviathan yataklarından, mevcut 22 trilyon ayak küpten 10 trilyon ayak küp kısmıyla ilgili, istifade edilmesine yönelik uluslararası ihaleye çıkma niyetini dile getirdiğini yazdı.
Noble Energy’nin çağrısının net ticari kriterlere ve 4 senaryo üzerine dayandırıldığını aktaran gazete, senaryoları şu şekilde verdi:
1- Türkiye’ye boru hattı
2- Mısır’a boru hattı
3- Güney Kıbrıs’ta Vasiliko’ya LNG terminali inşası
4- Yatak üzerine Floating LNG terminali inşası.

 

Çıkarına bakıyor


    Noble Energy’yi ilgilendiren 4’üncü seçenek dışında ilk üçünün, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Mısır’ı ilgilendirdiğini kaydeden gazete, bu ülkelerin kendi önerilerini sunmalarının ve Noble Energy’nin de en çıkarlı olanı değerlendirdiğini aktardı.
   Doğalgaz alanında uzmanların, şirketin kararının bir tane olmayabileceğini, tam aksine Leviathan’daki miktarın dört öneriden iki ya da daha da fazlasının olmasına izin verdiği değerlendirmesinde bulunduğunu aktaran gazete, Noble Energy’nin nihai kararlarında yatağın sahibi olmayan ancak ekonomik kriterlerin ötesinde jeopolitik kriterlerin göz önünde bulundurulacağı ihracat iznini verecek ülke olan İsrail’in de söz sahibi olacağını belirtti.
   Leviathan yataklarından istifade sürecinde iki ayrı özelliğin daha bulunduğuna dikkati çeken gazete, “Birincisi Güney Kıbrıs’ın alacağı kararda, Kıbrıs Cumhuriyetinin ortakları olduğu için Noble ve Delek söz sahibi olacak” diye yazdı.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 04:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474