banner564

Kriz toplantısı

Rum Ulusal Konseyi 2,5 saat süreyle ‘Yavuz’un 7’inci parsele yönelmesini değerlendirdi

Kriz toplantısı
banner598

   Rum Ulusal Konseyi, dün Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in başkanlığında gerçekleştirilen ve 2.5 saat süren toplantısında, Yavuz gemisinin 7’inci parselde sondaj çalışmalarına başlamasını değerlendirdi.   

   Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamada, Türkiye’nin; Yavuz’u bölgeden çekmesi istendi.
    Açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından izin verdiği bir parselde, Ankara’nın sondajla ilgili girimlerinin, BM Deniz Sözleşmesi ve uluslararası hukuktan kaynaklanan egemenlik haklarına karşı tehdit oluşturduğu iddia edildi.
    Açıklamada,” Türkiye, uluslararası hukuku ihlal ederek Kıbrıs’ın MEB’indeki 7. Parselde sondaj çalışmalarında bulunmaya karar verdi. Söz konusu parsel uluslararası hukuk temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti ile Mısır Cumhuriyeti arasında 2003 yılında imzalanan MEB anlaşmasında belirlenen sınırlar içerisindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB/kıt’a sahanlığında bulunmaktadır ve Kıbrıs’ın, Avrupa şirketleri tarafından kullanılması amacıyla izin verdiği bir parseldir” denildi.
    Açıklamada, Kıbrıs hükümetinin, kendi egemenlik haklarını savunmaya devam edeceği ve bu çerçevede hukuki, siyasi ve diplomatik seviyede ve Avrupa Birliği çerçevesinde, elindeki tüm imkanları kullanarak gerekli girişimlerde bulunacağı belirtildi.

Sözcünün açıklaması

   Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou da, Türkiye’nin; sözde Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki yeni tehditlerine karşı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin elinde olan tüm hukuki, siyasi ve diplomatik araçları kullanacağını söyledi.
    Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklamada bulunan Sözcü, tüm siyasi güçlerin Türkiye’nin Kıbrıs’ın MEB’indeki yeni kışkırtıcı ve yasadışı eylemini şiddetle kınadığını belirtti.
    Toplantıya değinen Sözcü, Anastasiades‘in siyasi partilere Ulusal Konsey tarafından oybirliğiyle alınan kararlar ve BM kararları temelinde Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri’nin girişimine devam edilmesi amacıyla referans şartlarının belirlenmesi yönünde çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini yinelediğini söyledi.
    Sözcü, devamla, Anastasiades’in ayrıca siyasetçileri detaylı olarak Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler; BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi Bayan Jane Holl Lute ile yapılan istişareler, New York’taki temasları ve Kıbrıs’ın Varoşa ile ilgili BM Güvenlik Konseyi nezdindeki başvurusu hakkında bilgilendirdiğini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474