banner564

‘Şartlarda ısrarcı’

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, AB’den ‘eşit yaklaşım’ talep eden açıklaması güneyde geniş yankı buldu

‘Şartlarda ısrarcı’
banner598

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamalar, dünkü Rum gazetelerinde geniş yer buldu.
   Fileleftheros gazetesi, “AB İçerisinde İki Devlet- Tatar Aşılar Konusundan da Siyasi Olarak İstifade Etmeye Çalışıyor- Türk Şartlarının Kabul Edilmesinde Israr Ediyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Türk tarafının Kıbrıs sorununda ileriye götürmekte olduğu önerisi aracılığıyla, Avrupa Birliği içerisinde eşit olacak olan iki devleti gerçekleştirmeyi istediğini öne sürdü.
   Cumhurbaşkanı Tatar’ın Covid-19’a karşı geliştirilen aşılar konusundan da istifade etmeye çalıştığını ve KKTC’nin muhatabının Rum kesimi değil de Avrupa Birliği (AB) olduğunu savunduğunu yazan gazete, Tatar’ın diğer yandan ise, AB’nin müzakereler sürecine katılmasını istemediğini iddia etti.
   Tatar’ın yaklaşımının, Türk tarafının Kıbrıs sorunundaki hedefine ve egemen eşitlik temelindeki iki devlet çözümü önerisinin tam olarak ne anlama geldiğine işaret etmekte olduğunu öne süren gazete “arzu edilen şeyin, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’ye katılımının ayrıcalıklarını elinde tutması için, konfederasyon çözümü olduğu” iddiasında bulundu.
   Gazete “bu yüzden Tatar’ın, AB’nin kendisine eşit muhatap (yani Başkan Anastasiadis’le aynı statüde olması) olarak davranmasını istediğini” iddialarına ekledi.
   Cumhurbaşkanı Tatar’ın BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la dünkü görüşmesinin, Kıbrıslı Türklerin lideri için, iki eşit devlet çözümüyle ilgili tezlerini tekrarlaması açısından bir fırsat olduğunu da kaydeden gazete, Tatar’ın görüşmenin ardından yaptığı açıklamaya geniş yer verdi.

Aşılar da siyasete çekildi

   Politis gazetesi ise “Ersin Tatar Aşıları da Siyasileştiriyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in pandemi ve bunun ortaya çıkan etkileriyle mücadele edilmesi için iki tarafın daha fazla işbirliğinde bulunmasını istediği bir zamanda, Kıbrıs Türk liderinin ise aşıların AB tarafından doğrudan KKTC’ye gönderilmemesi halinde, bunları kabul etmeyeceği mesajını gönderdiğini yazdı.
Gazete, Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için AB’den tedarik ettiği aşıların bir miktarının Kıbrıslı Türklere verilmesiyle ilgili tüm prosedürler ve hazırlıklar neredeyse tamamlanmışken, Tatar’ın dün tüm meseleyi siyasileştirmeye çalıştığını öne sürdü.
   Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığına seçildiği günden bu yana, değişecek olan ilk şeyin, Kıbrıslı Türkler ve Rumların gündelik hayatlarıyla ilgili olan teknik komitelerin çalışmalarıyla ilgili yaklaşım olduğunun altını çizdikleri yorumunda da bulunan gazete, tutum değişikliğinin, arzu edilen çözümle ilgili farklı algıyla ilgili olduğunu iddialarına ekledi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Öz
Öz - 3 yıl Önce

AB içinde iki devlet ancak federasyon çözümü sonrası mümkün olabilir. AB dışında iki devlet ise, Kuzey Iraktaki Kürt otonom bölgesi gibi, Türkiyenin güneydeki otonom yönetimi olur.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Sayın Tatar Kıbrıs’ta iki eşit Devlet diyor, Keşke eşit olabilsek Sayın Tatar Rumlarla neyimiz eşittir bizlere onu söylesin !

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Kıbrıs’ta iki ayrı devleti ne AB ne Kıbrıs Cumhuriyeti garantörü İngiltere ne de BM ve 5 Büyükler onaylamıyorlar, AB Kktc yi üyeliğe kabul etti varsayalım Kktc nin AB üyelik kriterlerine uyanılmadı 100 yıla yakın zaman ister ,

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473