banner564

‘Stratejik ortaklık genişleyecek’

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, EastMed’in dünyanın en büyük denizaltı projelerinden biri olacağını söyledi

‘Stratejik ortaklık genişleyecek’
banner598

  Güney Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve dün Rum lideri Nikos Anastasiadis’le görüşen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, “EastMed boru hattı projesi, dünyanın en büyük denizaltı projelerinden biri olabilir” dedi.

    Rum Başkanlık Sarayında Anastasiades’le görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rivlin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında sağlanan üçlü işbirliğinin daha da geliştirileceğini söyledi.
    Üçlü işbirliği konusuna değinen Rivlin  “şu anki amacımız Doğu Akdeniz boru hattının geliştirilmesidir” dedi ve söz konusu projenin “dünyanın en büyük denizaltı projelerinden biri olabileceğini vurguladı.
    Rivlin,  “Kıbrıs ve İsrail ortak alanlarda, gerçek dostluk ortamında ortaklar olabilirler ve olmalıdırlar da” dedi ve söz konusu ikili stratejik işbirliğinin “şimdi Yunanistan’la birlikte üçlü bir işbirliği olduğunu ve daha da genişletebilir bir işbirliği olabileceğini belirtti.
    İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Doğu Akdeniz bölgesindeki diğer taraflarla bir enerji işbirliğinin sağlanmasının hem Kıbrıs, hem İsrail, hem Yunanistan, hem İtalya, hem Mısır, hem Ürdün hem de Filistin halklarını olumlu etkiyebileceğini söyledi.
   Rivlin, Kıbrıs ve İsrail arasında ayrıca acil sağlık durumlarında ve güvenlik alanında mükemmel bir işbirliğinin kurulduğunu ifade etti ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değindi.
    Kıbrıs ve İsrail arasındaki ticaretin yılda 650 milyon dolardan fazla olduğunu belirterek yaklaşık 250 bin turist “güzel yurdunuz, Kıbrıs’ı ziyaret etti” dedi. Kıbrıslıları İsrail’i ziyaret etmeye davet etti.
 
Yeni dönem başladı

   Rum lideri  Nikos Anastasiades ise basın toplantısı sırasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda daha da güçlendirilmesi konusundaki ortak vizyon üzerinde yeni bir dönem başlandığını ve özellikle enerji, güvenlik, ekonomi, turizm, araştırma ve yenilik alanlarına atıfta bulundu.
    Kıbrıs Cumhuriyeti’nin izlediği dış politikasına da değinen Cumhurbaşkanı Anastasiades, işbirliği ve sinerjiler oluşturma yoluyla bölgeyi dönüştürme vizyonunu gerçekleştirme yönünde çalıştıklarını belirtti.
   Anastasiades, enerjinin, Kıbrıs ile komşu ülkeler arasında sağlanan işbirliğinin önemli bir sütunu olduğunu ve bölgenin çıkarları için olumlu imkânlar yarattığını ifade etti. Ve bunun EastMed boru hattı projesinin yapılmasında gösterilen taahhütten belli olduğunu vurgulayarak EastMed projesini, Avrupa'nın arz güvenliği ve enerji çeşitliliği değerlendirilen bir proje olarak niteledi.
    Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs arasında kurulan üçlü işbirliği hakkında da konuşan Nikos Anastasiades, bunun, büyük jeostratejik önem taşıyan bir işbirliği olduğunu söyledi.
    Anastasiades, devamla,  AB- İsrail ilişkileri konusuna da değindi ve Kıbrıs’ın konu üzerindeki politikasının “açık ve net” olduğunu; İsrail’in Orta Doğu bölgesinde en önemli stratejik ortaklarından biri ve istikrar gücü olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474