banner564

Uzlaşı niyeti yok

Çavuşoğlu’nun, Lute aracılığıyla iki lideri buluşturma teklifinin Anastasiadis tarafından reddedildiği açıklandı

Uzlaşı niyeti yok
banner598

   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Jane Holl Lute’un, adada bulunduğu süre içerisinde liderleri buluşturma gayretinin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

   Fileleftheros gazetesi “Dörtlü Görüşme İçin Çabaladı- Öneriyi Çavuşoğlu İletti- Devam Etmesi İçin Süreci Canlı Tuttu” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan geldiği ileri sürülen öneriye yanıtının, olumsuz olduğunu yazdı.
   Lute’un ise geçtiğimiz gün dörtlü bir görüşme yapılmasına dair öneriyi ortaya koyma fırsatı yakaladığını yazan gazete, bunun Kıbrıs’taki iki toplum lideri ile Türkiye ve Yunanistan’ın temsilcilerinin katılacağı bir görüşme olduğuna işaret etti.
   Görüşmeye ilham veren kişinin, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olduğu iddiasını yineleyen gazete, Çavuşoğlu’nun bu öneriyi kısa süre önce yaptıkları görüşmede Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalos’a da ilettiği, fakat Katrugalos’un da buna karşı olumsuz olduğunu belirtti.
Anastasiadis’in de öneriyi kabul etmediğini yineleyen gazete,  Anastasiadis’in Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılımını kabul etmeyeceğini, bu yüzden böyle bir şeyin tartışılmasının verimsiz olduğunu açıklığa kavuşturduğunu” iletti.
   Çavuşoğlu’nun bu hareketle, bir süreden bu yana Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rum lider Anastasiadis ve Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’le yaptığı gayri resmi temaslardan memnun olmayan Kıbrıs Türk tarafını memnun etmeyi istediğini iddia eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının, benzer temasların Yunanistan Dışişleri Bakanıyla yapılmasını istediğini de öne sürdü.

Prodromu açıklama yaptı

  Habere göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise konu hakkında yaptığı açıklamada “dörtlü görüşme yapılmasına dair önerinin geçmişte de ortaya çıktığını ve bunun tabi ki dengeli olmadığını” öne sürdü.
  Prodromu “tarafların dengesinin, iki garantör güç ile Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki bir görüşmeyle sağlanmadığını” da savundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474