banner564

‘Yeşil ışık’ bekliyor

Guterres’in, stratejik ara anlaşma talep ettiği bildirildi

‘Yeşil ışık’ bekliyor
banner598

    Rum basınında yer alan bir haberde, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Kıbrıs sorununda yalnızca stratejik anlaşma-ara çözüm imzalanması perspektifi olması durumunda, Kıbrıs sorunundaki iyi niyet misyonlarını yeniden başlatacağı” ileri sürüldü.

   Fileleftheros gazetesi “Ara Çözüm Dar Çember- Stratejik Anlaşma İmzalanmasına İlişkin Taahhüt Antonio Guterres’in Şartı” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, bunun tüm müdahil taraflara yönelik mesaj olduğunu ve Guterres’in müdahil taraflardan yeşil ışık beklediğini yazdı.
    “Yabancı diplomatik kaynaklara” dayanarak, bunun Guterres’in ortaya koyduğu tek ön şart olduğunu yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin bir anlaşma imzalamaya hazır oldukları konusunda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in taahhüdünü isteyeceğini öne sürdü.
   Gazete, anlaşmanın, Crans Montana’da gerçekleştirilen konferansta sözlü olarak ortaya konulan ve altı maddeyi içeren çerçevesine dayanacağını da öne sürdü.Bu maddelerin, BM’nin her iki tarafın görüş ve endişelerinin yer alması çabasıyla, bir çerçeveye dahil edildiklerini yazan gazete, devletin işleyişiyle ilgili olarak, bunun önerilen şeylerle birlikte (örneğin veto, mülkiyet) sorunlu olduğunun görüldüğünü ifade etti.
   BM yetkilisi Jane Holl Lute’un bölgedeki misyonunun bu amaca sahip olduğunu da yazan gazete, bir diğer ifadeyle bunun, müdahil tarafların, BM’nin önündeki tek senaryoya ilişkin niyetlerini kayda geçirmek olduğunu belirtti.
  Gazete, “BM’nin hedefini başarmak için baskı kullanacağının açık olduğunu, aksi takdirde BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonunu rafa kaldıracağı imasında bulunduğunu” da öne sürdü.
   Tabii ki birçok şeyin Türkiye’deki seçim sonuçlarına bağlı olacağını yazan gazete, Türkiye’nin, seçimden çıkacak sonuçlardan ötürü art arda seçime girmesi durumunda, planlamaların donacağını ileri sürdü.

Eylül’de New York

   Gazete, BM’nin, Kıbrıs sorununu geleneksel olarak yakından izleyen ve role sahip olan ülkelerin de hem fikir olduğu başlangıçtaki senaryosu temelinde, Genel Sekreteri temsilcisinin bölgeye gerçekleştireceği gezide taahhütler almasının akabinde “ara anlaşma imzalanması için önümüzdeki Eylül ayında New York’ta sahnenin kurulacağını” iddia etti.
   “Esas oyuncuların New York’ta bulunacağını ve BM Genel Kurulu çerçevesinde konferansa davet edileceklerini” öne süren gazete, “Böyle bir gelişmenin Kıbrıs sorununun nihai çözümüne ilişkin olarak, üzerinde fikir olunan prosedürü büyük ölçüde bozduğunu” ileri sürdü.
   "Stratejik anlaşmanın esasında nihai çözüm olacağını” iddia eden gazete, “geçmişte denenen bu uygulamanın (Zürih-Londra Anlaşmaları) temel olarak yolun sonu olacağını ve bunda geri dönüş olmayacağını” öne sürdü.
   “Anlaşmanın imzalanacağını ve geriye tartışılıp üzerinde hem fikir olunması için ‘teferruatların’ kalacağını” iddia eden gazete, “çerçevenin imzalanması halinde, ki bu uluslararası aktörlerin de yer alacağı şenlik havasındaki bir beşli konferansta gerçekleşecek, nihai plan üzerinde çalışılması için bir yol haritası üzerinde mutabakata varılacağını ve bunun ise eş zamanlı olarak ayrı referandumlara sunulacağını” öne sürdü.
   “Esasında yol haritasının oldu-bittiler meydana getireceğini ve bunların referandumlar olacağını” ileri süren gazete, “bunun nedeninin ise, her şeyin taahhütlerin geri alınmasının taşıyacağı etkilerin baskısı ve şantajı altında gerçekleşecek olması olduğunu” öne sürdü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474