banner564

4 farklı vatandaşlık

EDEK lideri Sizopulos; Akıncı ile Anastasiadis arasındaki uzaşı tutanaklarını açıkladı, Rum tarafı karıştı

4 farklı vatandaşlık
banner598
 Güney Kıbrıs’taki sözde sosyalist EDEK Partisi’nin lideri Marinos Sizopulos, dün düzenlediği basın toplantısında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lideri Nikos Anastasiadis arasındaki ‘uzlaşı tutanaklarını’ açıkladı.
   Güney Kıbrıs’ta geniş yankı uyandıran bu açıklama sonrasında konuşan Anastasiadis, Ulusal Konsey’de konuşulanların basına sızdırılmasının doğru olmadığını söyledi.
   Sizopulos ise, müzakerelerde olup, bitenler hakkında halkı bilgilendirmenin görevi olduğunu iddia ederek “hiçbirşey gizli kalmamalı”dedi.
   Sizopulos’un açıklamasına göre, uzlaşıya varılan en önemli konulardan biri de, çözüm sonrasında adada kalacak TC kökenlilerle ilgili. Buna göre 114 bin TC vatandaşı, Kıbrıs Türk devletçiğinin vatandaşı olarak adada kalacak.

4 ayrı vatandaşlık

   Çözüm sonrasında 4 aylı kimliğin oluşacağını belirten Sizopulos; bunları şöyle açıkladı:
   1. İki kurucu devletin vatandaşlığına haiz olan herkes. Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların tüm hakları saklı kalacak.
   2. Kıbrıs Türk kurucu devletine yerleşecek olan ve K/T kurucu devlet vatandaşlığı almak için müracaat eden Kıbrıslı Rumlar.  Bu kategoridekiler Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oy kullanamayacak.  Avrupa seçimlerinde ve yerel yönetim seçiminde oy kullanabilecek.
   3. Kurucu devletlerde vatandaş olabilme özelliğine kavuştuğu halde vatandaş olamayanlar.  Bu kategoridekiler yerel seçimlerde oy kullanabilecek. Bu madde kuzeyde kalacak TC kökenlileri içeriyor.
    4. Bir kurucu devlette yaşayacak olmasına rağmen seçme/seçilme hakkını diğer kurucu devlette kullanacak olanlar.
   Liderlerin uzlaştığı diğer konular şöyle:

1. ANAYASA MAHKEMESİ
4 Türk + 4 Rum yargıç.  
Türkiye, Yunanistan ve İngiltere haricinde bir de başkan.

2. SENATO
Eşit sayıda üye 20 + 20

4. MÜLKİYET
1 Türk 1 Rum 1 de yabancı uzman Başkan’dan oluşan bir Mülkiyet komitesi olacak. Bu komite mülk hakkında mal sahibi ve kullanıcı arasında kimin öncelikli olduğunu belirleyecek.

5. KAMU HİZMETİ KOMİSYONU
3 Türk 3 Rum üyeden oluşacak. 
Komisyon başkanlığı 2 yıl Rum, 1 yıl Türk şeklinde değişimli olacak.

6. DEVLET MEMURU ORANLARI 
Bütün münhallerde 2 Rum 1 Türk olacak.

Sözcünün tepkisi

   Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos, Sizopulos’un bu eyleminden dolayı üzüntü ve öfke duyduklarını dile getirirken, Ulusal Konsey kurulduğu günden bu yana, Sizopulos’un tutanakları kamuoyuna yayınlayan tek politikacı olduğunu söyledi.
   Papadopulos, Sizopulos’un, Rum Hükümeti’nin Ulusal Konsey tutanaklarını halka veremeyeceğini bilmesinden dolayı böyle bir eylem gerçekleştirdiğini kaydetti.
   Papadopulos, Sizopulos’un bu eyleminin ayıplanacak bir eylem olduğunu ve bunu yaparak, Türk tarafının eline koz verdiğini iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474