banner564

7 kapı açılacak

Rum siyasi parti liderlerini bilgilendiren Anastasiadis, Ercan konusunun müzakerelerin gündeminde bulunmadığını söyledi

7 kapı açılacak
banner598
   Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, bugün başlayacak müzakerelerde Ercan konusunun gündemde olmadığını açıkladı. Rum basınına göre; siyasi parti liderlerini bilgilendiren Anastasiadis, Ercan’a doğrudan uçuş konusunu Akıncı’nın da gündeme getirmediğini söyledi. Anastasiadis ayrıca, yeni süreçten umutlu olduğunu belirtti.
   Rum basınının ‘güvenilir kaynaklara’ atfen yayınladığı haberlere göre, müzakerelerde öncelikle yeni sınır kapılarının açılması ve bazı bölgelerin askersizleştirilmesi konuları ele alınacak.
   Açılması düşünülen yeni kapılar şöyle:
   Athienu (Kiracıköy), Piroi (Gaziler), Lefkoşa’da  Baf Kapısı, Pomo Paşiammo-Aşağı Pirgo,Karavostasio ve Gemikonağı.
   Fileleftheros gazetesi, “Timbu (Ercan) Başlangıçta Kaldı... Türkler Kıbrıs Rum Tezlerini Görüşmüyor, Konu Rafa Kaldırıldı” başlıklı haberinde, tarafların, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ortaya koyduğu görüşlerden dolayı Ercan konusunun görüşülmeye başlanmamasını tercih etmiş göründüğünü yazdı.
   Habere göre, Anastasiadis Rum siyasi parti başkanlarını toplayarak, son gelişmeler ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin pazartesi akşamı verdiği yemek sırasında konuşulanlarla ilgili bilgi verdi.

İklim değişikliği var

   Anastasiadis “iklimin değiştiğini, olumlu olduğunu ancak her şeyin müzakere masasında ve Mustafa Akıncı tarafından masaya konulacak önerilerle belli olacak” değerlendirmesinde bulundu.
   Şu anda karşısında, kendisiyle hedefi aynı olan birisi bulunduğunu söyleyen Anastasiadis ancak bu hedefin müzakerelerde nasıl telaffuz edileceği olduğuna işaret etti.
   Gazeteye göre; BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin pazartesi akşamı verdiği yemekte, AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasına destek belirten Akıncı, konfederal çözüme sıcak bakmadığını, ayrıca Türkiye’nin çözüm için işbirliği yapmak isteğini aktardı.
   Habere göre, Anastasiadis hükümeti genel olarak “Ankara’dan beyaz duman yükselmesi beklentisiyle temkinli iyimserlik” iklimi ortaya koydu.
   Haberde, DİSİ ve AKEL’in Anastasiadis hükümetiyle aynı çizgide; geriye kalan partilerin ise daha temkinli olduğu kaydedildi.

Papadopulos izahat istedi

   Habere göre, DİSİ ve AKEL dışındaki partiler, Akıncı’nın takınacağı tavırla ilgili çeşitli sorular ortaya koydu. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Kıbrıs Türk tarafının olası çözümdeki statüsü için “sözde Kıbrıs Türk oluşturucu parçası” ifadesini kullandı ve yetkilerinin ne olacağını sordu. Bu konuda Anastasiadis ile Papadopulos arasında, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması ile ilgili bir zıtlaşma yaşandı.
   Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşmesi” konusunu gündeme getirdiği ve Türk tarafının bunu kabul edip etmeyeceğini sorduğu bildirildi.
   Gazete, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunda, Kıbrıs müzakerelerinin karmaşıklaşmaması ve bu konulara yapışılıp kalınmaması için siyasi değeri düşük önlemlerin ileri götürüleceğinin açık olduğuna işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2015, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474