banner564

Açık çek sundu

Bakan Pilli, diyabetsiz bir yaşam için sivil toplum örgütleri ve hasta dernekleri ile el ele vermeye hazır olduklarını vurguladı

Açık çek sundu
banner598

 Sağlık Bakanı Ali Pilli, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Verilen bilgiye göre, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle gerçekleştirilen ziyarette, Dernek Başkanı Arca, dünyada 420 milyon kişinin diyabet olduğunu, gizli şekeri olanlarla birlikte bu rakamın 840 milyonlara ulaştığını söyledi.
Diyabetin birçok hastalığı beraberinde getirdiğine dikkat çeken Arca, eğitimin diyabeti önlemek için önem arz ettiğini, ilaç ve hasta sayısı gibi istatistiklerin olması gerektiğini, fazla kilo ve obezite sorununun okullarda verilecek eğitimlerle engellenebileceğini kaydetti.
Arca ayrıca, dernek olarak taleplerinin bulunduğu bir dosyayı Bakan Pilli’ye takdim etti.
Pilli, koruyucu sağlık hizmetlerinin de bu anlamda ciddi bir etken olduğunu, diyabetsiz bir yaşam için sivil toplum örgütleri ve hasta dernekleri ile el ele vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Diyabet yaygınlığı yüzde 32 oldu
Öte yandan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, Kuzey Kıbrıs’ta diyabet yaygınlığının yüzde 32 olduğunu, bu oranın hızla yükseldiğini kaydetti.
Arca, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı, bazı veriler de paylaştı.
Arca açıklamasında sağlıklı yaşamla ilgili eğitim programlarının yaygınlaştırılması, koruyucu sağlık sisteminin geliştirip yaygınlaştırılması, diyabetten korunma ve diyabetliyi izleme programlarının geliştirilmesi, Diyabet Merkezi’nin güçlendirilmesi, böyle merkezlerin her bölgede açılıp geliştirilmesi gibi hususlar üzerinde durdu.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesindeki Diyabet Merkezi’nin dağıtılmasına yönelik girişimler olduğunu da savunan Arca, “Bilimsel hiçbir desteği olmayan bu durum nüfusun üçte birinin hastalığına gereken önemi vermemek, onları mağdur etmek anlamına geliyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474