banner564

Adil olmaktan uzak

İKV Başkanı Zeytinoğlu, AB’nin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yaptırım getirme hazırlığını eleştirdi:

Adil olmaktan uzak
banner598

 İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AB’nin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yaptırım getirme hazırlığını eleştirerek, “Türkiye’nin haklı savlarını ve KKTC’nin Kıbrıs’ın doğal kaynakları üzerindeki payını yok sayan son derecede adil olmaktan uzak bir yaklaşım” değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin genişleme politikasına ve Türkiye'ye karşı tutumla ilgili açıklama yaptı.
Ayhan Zeytinoğlu, AB’nin Ekim ayında aldığı karar uyarınca Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama faaliyetinde yer alan şirket ve kişilere yaptırım getirme hazırlığı içinde olduğunu ve AB için son derecede önemli bir ortak ve aday ülke olan Türkiye’ye yönelik bu yaklaşımının son derecede üzücü ve hatalı olduğunu belirtti. Zeytinoğlu şunları kaydetti:
 "Türkiye-AB ilişkileri zor bir dönemden geçiyor. AB genişleme politikasında reform önerisini açıklıyor. Ancak Türkiye’den söz edilmiyor. Türkiye aday ülke olmaya devam ediyor. Müzakereler durmuş olsa da resmen askıya alınmadı. Buna rağmen genişleme ve katılım müzakereleri ile ilgili reform içeren bir belgeyi sunarken, Avrupa Komisyonunun sadece Batı Balkanlar üzerinde durması ve Türkiye’den söz edilmemesi son derece üzücü ve yadırgatıcı.
Türkiye gibi AB için son derece kritik bir ortak olan ve hâlihazırda aday ülke konumunda olan bir ülkenin bu şekilde görmezden gelinmesini yanlış buluyoruz. Avrupa Komisyonu Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını önerirken, Türkiye’ye yönelik olarak Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon arama çalışmalarında yer alan şirket ve kişilere yaptırım getirmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin haklı savlarını ve KKTC’nin Kıbrıs’ın doğal kaynakları üzerindeki payını yok sayan son derecede adil olmaktan uzak bir yaklaşım."  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473