banner564

“Ambargolar bir insanlık ayıbıdır”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Konfederasyon Topluluğu Genel Başkanı Atasoy’u kabulünde yineledi

“Ambargolar bir  insanlık ayıbıdır”
banner598
 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, masadan kaçan ya da reddedenin Rum tarafı olmasına rağmen ambargoların Kıbrıs Türk tarafına uygulanmasının bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye Konfederasyon Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Betvole Atasoy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Konfederasyon Topluluğu’nun Avrupa ve diğer ülkelerde Kıbrıs Türkü adına lobicilik faaliyetlerinde bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Eroğlu, 10 milyon üyeyle Türkiye’nin en güçlü kuruluşlarından biri olan Türkiye Konfederasyon Topluluğu’nun yapacağı ve katılacağı etkinliklerde Kıbrıs ile ilgili vereceği mesajların kendileri için büyük bir güç kaynağı olacağını belirtti.

 

Toplantılarda KKTC’yi ön planda tutun

Kıbrıs Türkü’nün de kendini anlatmaya çalıştığını ancak böylesi bir kuruluşun yapacağı lobi çalışmasının çok daha etkili olacağını kaydeden Eroğlu, genç ve dinamik kişilerle çalışan topluluğun, verdiği mesajlarla sarf ettiği gayretlerin nasibini aldığını söyledi. Eroğlu, “Yapacağınız toplantılarda ve katılacağınız etkinliklerde KKTC’nin ön planda olması tabi ki bizi memnun ediyor” dedi.

 

“Hep iyi niyet gösterdik”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devam eden müzakere sürecine verilen desteğe de teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak hep iyi niyetle anlaşmanın yollarını aradık. Anlaşma yapma imkanı ortaya çıktığı zaman da masadan kaçan ya da reddeden taraf hep Rum tarafı olduğu halde ambargolar hep bize uygulandı. Bu bir insanlık ayıbıdır. Demokratik kuruluşların bu konudaki hassasiyeti ve bunu dillendirmesi, oldukça fayda sağlar.”

 

Atasoy Moon görüşmesi...

Atasoy’un yakın zamanda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek olmasının, bazı konuların açılması bakımından da önemli olacağını kaydeden Eroğlu, eski genel sekreter Kofi Annan’ın 2004’te Annan Planı’nın reddedilmesi sonrasında yazdığı raporun, Rusya’nın vetosuyla BM raflarında kaldığını söyledi.

Eroğlu, “Maalesef o mektup açılıp okunmadı bile. O mektup Güvenlik Konseyi’nde okunsaydı, bize uygulanan ambargonun kalması için o gün ilk adım atılmış olurdu. Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkına sahip olması bizim için dezavantaj, Rumlar için ise avantajdır. Bu bize her zaman sıkıntı, Rum’a da kaçma fırsatı yaratıyor” dedi.

 

Atasoy: KKTC ikinci vatanım

Türkiye Konfederasyon Topluluğu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy da konuşmasında, zaman zaman ziyaret ettikleri KKTC’nin 2. vatanı olduğunu söyledi.

Avrupa’da ve BM’de yaptıkları temaslarda Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargoların kalkması için lobi çalışmalarında bulunduklarını kaydeden Atasoy, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile önümüzdeki günlerde gerçekleştirecekleri görüşmede de Kıbrıs konusu ve ambargoları ele alacaklarını belirtti.

Atasoy, özellikle insanlara uygulanan izolasyonların insan haklarına aykırı olduğunu kaydederek, bunu açık açık ifade eden eski BM Genel Sekreteri’nin raporunun kabul edilmemesinin büyük kayıp olduğunu söyledi. Atasoy, BM’nin, ambargolar konusunda daha duyarlı olacağından emin olduğunu kaydetti.

 

 

“KKTC’nin tanınacağına inanıyorum”

KKTC’nin hak etmediği ambargoların kaldırılması yönündeki girişimlerine olumlu tepki aldıklarını kaydeden Atasoy, “Sivil toplum örgütlerinin büyük rolü var. Özellikle sivil toplum –devlet işbirliğiyle sorunun ortadan kalkacağını ve KKTC’nin tam bağımsızlığının tanınacağına inanıyorum” dedi.

Atasoy, Kıbrıs görüşmelerinin başlayacak olmasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek, katkı koymaya hazır olduklarını söyledi.

KKTC’deki kuruluşlarla birlikte çalışma kararı aldıklarını, ambargo ve izolasyonların kaldırılması konusunda güç birliğine vardıklarını kaydeden Atasoy, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye için çok önemli olduğunu ve yardım elini her zaman uzattığını belirtti.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473