banner564

Tarladan sofraya

TDP’den yapılan açıklamada, KKTC’nin organik tarım markası olabileceği kaydedildi

Tarladan sofraya
banner598
 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), gıda güvenliği sorununun temel çözümünün tarladan- sofraya her aşamada kontrolün yapıldığı sertifikalı ürün olduğunu bildirdi.

TDP’nin konuyla ilgili açıklaması TDP Çevre ve Sağlıktan Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Suphi Hüdaoğlu tarafından dün yazılı olarak yapıldı.

Suphi Hüdaoğlu, gıdalardaki zehir kalıntılarının ülkenin önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, sorunun kaynağında irade eksikliği olduğunu iddia ederek, geçmişte bazı ülkelerde kullanımına izin verilen pestisist türü maddelerin; damar tıkanıklığı, kist ve kansere yol açtığını, alerjileri artırdığını, yeni doğan çocukların sakat doğmasına neden olduğunu kaydetti.

 

“Biosist birçok ülkede kullanılmıyor”

Tespitlerin ardından bu maddelere artık ‘biosist’ (zehir) tanımı verildiğini kaydeden Hüdaoğlu, “Bu zehirler artık birçok ülkede kullanılmamaktadır. Avrupa’da özellikle, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde üretimlerin çoğu organik tarımla yapılmaktadır. Pazar payı bulamadıkları için de bizim gibi örgütsüz ve denetimsiz ülkelerde bu ürünleri pazarlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta uzun yıllardır var olan bu sorunu çözmenin Hükümet’in iradesine bağlı olduğunu kaydeden Hüdaoğlu, devletin bu sorunu içselleştirerek irade koyması halinde çözüleceğini ifade etti.

 

Yasalar uygulanmıyor

Hüdaoğlu, sorunun çözülmesi için özel yasalara ve özel uygulamalara gerek olmadığını, mevcut yasalarla çözülebileceğini belirterek, yürürlükteki yasaların uygulanmadığına işaret etti.

Gıda Güvenliği konusunda belediyelerin sorumluluğu olduğunu kaydeden Hüdaoğlu, bugüne kadar belediyelerin bundan uzak durduklarını ifade etti.

Belediyelerin özellikle yaz aylarında sinek mücadelesi adı altında sabah-akşam zehir sıkarak, zehirlerin solunumla alınmasına yol açtıklarını anlatan Hüdaoğlu, sineğe karşı bir an önce biyolojik mücadeleye geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Hüdaoğlu, KKTC’nin organik tarım markası olabileceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474