banner564

Arada uçurum var

Başbakan Erhürman, KKTC’nin ithalatının 1 milyar 700 milyon dolar, ihracatının ise sadece 100 milyon dolar olduğunu kaydetti

Arada uçurum var
banner598

Başbakan Tufan Erhürman  önceki  akşam Geçitkale Gençlik Kültür ve Kongre Merkezi’nde halk toplantısında vatandaşlarla bir araya gelerek hükümetin 11 aylık icraatlarını anlattı.
Erhürman, 11 ay önce hükümet olarak kendilerine; sosyal ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için hamleler yapmak ve “yapanın yanına kâr kalır ve bir şey değişmez”  iddiasını değiştirmek gibi iki, temel hedef koyduklarını söyledi.
Ekonomik kalkınmayı gerçekleştirecekleri dönemde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını; öncelikle mevcut bütçeyle devam etmek zorunda kaldıklarını, temmuz ayında yüzde 80’e varan döviz kuru artışıyla karşılaştıklarını, yıl sonunda da sel felaketleri yaşandığını, bunlara rağmen bu olumsuzlukların arkasına saklanmadan önemli hamleler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“İhracat sadece 100 milyon Dolar”
Erhürman, KKTC’nin ithalatının 1 milyar 700 milyon dolar, ihracatının ise sadece 100 milyon dolar olduğunu kaydederek, bu nedenle döviz kuru kaynaklı hayat pahalılığının Türkiye’den daha yüksek çıktığını belirtti.
Satacak mekanizma ve ürün kalitesi yakalanamadığı için otellerde tüketilen ürünlerin çoğunun ithal olduğunu vurgulayan Erhürman, “Otellere satabilsek, yurt dışına ihraç edecek mal bulamayız” dedi.

Sel felaketlerinin bilançosu
Hükümet olarak 11 ay içerisinde diğer olumsuzluklar yanında sel felaketiyle de karşı karşıya kaldıklarını anlatan Erhürman, sadece Lapta, Alsancak ve Dikmen’de yollarda meydana gelen zararın yaklaşık 16 milyon TL olduğunu açıkladı.

Hükümetin icraatları
Tüm bu olumsuzluklara karşın, parmaklarının arkasına saklanmadan önemli icraatlar gerçekleştirdiklerini belirten Erhürman, Güzelyurt’ta narenciye üreticisine yerel kaynaklardan ucuz su temini sağlandığını, Güzelyurt -Lefke yolunun Doğancı’ya kadar olan bölümünü tamamladıklarını kaydetti.
Erhürman, Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde 2 olan hekim sayısını 12’ye çıkardıklarını, Güzelyurt Hastanesi inşaatının ikinci etap ihalesinin tamamlandığını belirterek, “Ekonomik krizin arkasına saklanmadan, bu icraatları gerçekleştirdik” dedi.

Hayat pahalılığı artışı 
Orta gelirliye hayat pahalılığının 3-4 puan üzerinde artış verdiklerini belirten Erhürman, asgari ücret artışıyla ilgili olarak da “Asgari ücret yeterli değil ama bu bir denge işidir. Hem işveren hem işçi asgari ücrete şikayet etti, demek ki tamamdır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Tufan Erhürman, ayakta kalabilmelerini sağlamak üzere asgari ücretliye hayat pahalılığı oranında artış yaptıklarını anlattı.
Başbakan Tufan Erhürman, hafta sonu, ilgili bakanlar, otel yöneticileri ve üreticileri buluşturarak, yerli üretimin otellerde tüketilmesine ilişkin bir toplantı gerçekleştireceklerini açıkladı, “Ülkede üretilenleri otellere satsak, başka şeye ihtiyaç duymayız” dedi.

Hükümet düşecek iddiaları
Başbakan Erhürman, muhalefetin sürekli hükümete ömür biçtiğini, kurultayında dahi her genel başkan adayının cebinde ayrı bakanlar kurulu listesi taşıdığını belirterek, hükümet içerisinde herhangi bir tartışma olmadığını vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474