banner564

Bakanlar Kurulu’nu uyarıyoruz

Elektrik Kurumu’nun 100 milyon Euro’yu bulan malzeme alımlarının ihalesiz yapılmasına kimler, niçin göz yumuyor?

Bakanlar Kurulu’nu uyarıyoruz
banner598
Çiğdem AYDIN 
Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) ihalesiz 4 adet trafo alımı için 24 milyon Euro harcaması; ayrıca 
4 tane jeneratörün de 42 milyon Euro karşılığında ihalesiz alınması yönündeki girişimler kamuoyunda ciddi kuşkular yaratrtı.
   İktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerin bu konudaki sessizliği dikkat çekerken, Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu KIB-TEK’in eski başkanı İsmet Akim de 13 milyon 200 bin Euro ödeyerek ihalesiz 2 tane trafo aldığını itiraf etti. Akim “ bana tanesini 6 milyon 600 bin liraya sattılar, şimdi 6 milyona satıyorlar” diyerek,  “Acaba kazıklandım mı?” diye soruyor.
  Diyalog’un görüşlerine başvurduğu  ilgili sendika başkanıUmut Öksüzoğlu ise ihalesiz alımları Diyalog’tan öğrendiğini belirtiyor.
   Bu arada KIB-TEK’in şimdiki başkanı Hasan Çetin Erçen’in dün Diyalog’ta yer alan açıklaması da tartışma konusu aldı. Erçen “Tek marka olduğu için Sayıştay’ın olurunu alarak ihalesiz alım yapıyoruz” derken, kurumun farklı markalarla trafo kullandığı belirtildi.
   İhalesiz mal alımlarının yasaklandığını belirten ilgili çevreler, 4 adet jeneratör  için 42 milyon Euro’luk alıma gidilmesini öngören KIB-TEK kararının bakanlar Kurulu tarafından onaylanması halinde, suç işlenmiş olacağına dikkat çekiyor.
 
İsmet Akim ne diyor?
   KIB-TEK eski başkanı İsmet Akim, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
   Soru: Sizin döneminizde trafo alımları nasıl yapıldı? Bunlar için ne kadar ödeme yaptınız?
   Yanıt: Ben 13 milyon 200 bin avro’ya aldım. 2 tane aldım toplam 13 milyon 200 bin avro verdim. Olabilir arada fark bu konu bakır fiyatı ile ilgili bir şeydir. Beni kazıklamış mı olurlar onu bilmem benden önce de aldılar 6 tane aldılardı o da 30 kusur milyon avro idi, 134 milyon liraya geldiydi. 4 tanesi şimdi bilmem nasıl oldu. Ben fabrikadan tanesini 6 milyon 600 avroya aldım. 
   Şimdi tanesini 6 milyon avro’ya alıyor olabilirler, ben neden daha fazla ödediğimi hatırlamam çünkü o günün fiyatları öyleydi bugünün fiyatları da böyle, fiyatlar insanların kar marjına göre değil o günün bakır fiyatlarının piyasa değeri ile ilgili bir şeydir. Yani bakır fiyatları ucuz ise fiyat da o oranda düşer. Bunlar hep bakır sargıyla olan şeylerdir. Bakır fiyatları da yükselirse o oranda fiyatlar da artar bunlar gayet normaldir.” 

   Soru: Siz hangi gerekçeyle ihalesiz alım yaptınız? 
   Yanıt: Ben doğrudan firmadan aldım ihalesiz çağırdım firmayı geldi oturduk konuştuk zaten ben başka türlü da alamazdım çünkü benimkilerin yerleri belli idi ona göre alt yapıları yapılmıştı yani benim başka bir motor alma şansım yoktu. İllaki buradan bu marka almam gerekirdi başka hiçbir şansım yoktu aksini yapsaydım maliyet daha fazla olacaktı. O zamanki fiyatlarla benden 15 milyon avro  istediler pazarlık ederek düştük 13 bin 200 avroya düştük Ben bunu 3 yıl vadeli aldım 36 ay vadeli aldım ve ayda 452 bin avro ayda taksit ödedim. 

   Soru: Peki nasıl karşılarsınız bu kadar ihalesiz mal alınmasını ? 
   Yanıt: Şu anda Kamu İhale Yasası kendilerini bağlar benim zamanımda bu yasa yoktur ama onları bağlar ihalesiz mal alımı yapamazlar. Bakanlar Kurulunun da hiç. Yetkisi yoktur böyle bir şeye izin versin Bakanlar Kurulunun bu yeni yasa ile tek yetkisi eğer ihale açarlarsa da 5 ten az adam katılır ihaleye 5’ tamamlamak için bir yabancı firmayı kuruluşu ihaleye dahil etme yetkisi vardır ama Bakanlar Kurulu karar alacak gidin alın ihalesiz falanı filanı demek durumunda değil. Ben o zaman kimseye sormadım ihtiyacım vardı kurum olarak oturdum yönetim kurulunda karar aldım ve çağırdık firmayı oturduk görüştük aldık.”

Öksüzoğlu: Araştıracağız

   El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu ise, konuyla ilgili olarak şu kısa açıklamayı yaptı:
   “Ben Diyalog Gazetesinde haberi okudum fakat geçmişte de bazı alımlar yapıldı nasıl yapıldı şartlar o dönem neydi şimdi ihalesiz alınabilir mi alınamaz mı nasıl alındığı ve kaç para alındığı noktasında net bir bilgim yok bu kapsamda eğer bir yorum yaparsam çok doğru olmaz. Bu konuyla ilgili kararları görmediğim için yorumda bulunamıyorum. Bir araştırma yapacağım bir iki güne kadar geçmişte nasıldı kaça alındı ne sebeple alındı şimdi nedir durum çalışma ve araştırma yapıyoruz El-Sen olarak.” 

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473