banner564

Beklenen adım atıldı 

Meclis İçtüzüğünde yapılacak değişiklikle TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’ye Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı yolu açılacak

Beklenen adım atıldı 
banner598

 Dörtlü koalisyonun kaderini belirleyecek en önemli unsurlar arasında yer alan Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nın Toplumcu Demokrasi Partisi’ne (TDP) verilmesini öngören uzlaşı maddesi konusunda beklenen adım dün atıldı. 

YDP Genel Başkanı Arıklı “Seçilmiş bir Meclis Başkanımız var. Sayın Uluçay, bizlerin oyu ile seçildi. Onu seçerken bize ‘geçici olarak seçiyoruz, protokolümüze göre başkan olarak başka bir arkadaşı seçeceğiz’ demediniz” diye öneriye tepki gösteren tep parti oldu.
Cumhuriyet Meclisi’nde yeni yasama yılının  başlamasıyla  yapılan ilk toplantıda HP Milletvekili Hasan Topal’ın Meclis İçtüzüğü değişiklik karar önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi.
Topal, Meclis’te grubu olmayanların da Meclis Başkanı seçilebilmesini öngören öneriyle ilgili konuşmasında, yasanın gerekçesinin öneride detaylı şekilde anlatıldığını söyledi.

Oğuz: Meclisin bağımsızlığına leke 
UBP Milletvekili Dursun Oğuz, söz alarak, bu öneriye olumlu oy vereceklerini kaydetti. Oğuz, “Meclis kendi kuralları çerçevesinde eşit ve adaletli şekilde yönetilmiyor. Niye Meclisin bağımsızlığına leke sürelim?” görüşünü dile getirdi.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın makam aracının iadesi konusuna işaret eden Oğuz, “Bazı duyumlar var. Bununla ilgili açıklama yapmalı” dedi.

Denktaş: Yapmak zorundayız
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da konuşmasında, ivediliği olmayan kalemlerin bütçeye iadesini kendilerinin kararı olduğunu kaydetti. Dentaş, “Bu kesintiyi yapmak zorundayız. Bazı açıkları kapatmak için yatırım kalemlerinden genel bir kesinti ve bakanlıkların onayıyla yapılıyor, yapılmaya devam edecek” dedi.
Denktaş, “Bakanlıklarda bütçeler konusunda yetkimiz var. Meclis bütçesi ise daha özerk bir bütçedir. Meclis duvarını yenilenmesi için ayrılan kalemin iadesi söz konusuydu. O nedenle bu konuda başkanın da onayını aldık” dedi. 

Arıklı tepki gösterdi
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Meclis içtüzüğü konusundaki öneriye UBP’nin“evet” diyecek olmasını eleştirdi. 
Arıklı, “Seçilmiş bir Meclis Başkanımız var. Sayın Uluçay, bizlerin oyu ile seçildi. Onu seçerken bize ‘geçici olarak seçiyoruz, protokolümüze göre başkan olarak başka bir arkadaşı seçeceğiz’ demediniz. Bunlar bizim sorunumuz değil. Meclisi bununla oyalamayın. Angolemli bu görevi hak ediyor. Gelecek dönemde aday olursa oyum kendisindir ama bu öneriyle oyumuz hayırdır” şeklinde konuştu. 

Üniversiteden atılanlara af
Genel Kurul’da daha sonra Başbakanlığın, yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlerin öğrenimlerine devam edebilmesini düzenleyen yasa tasarısı sunuldu. Tasarı, oybirliğiyle kabul edildi.
Bunun üzerine söz alan UBP Milletvekili Özdemir Berova, afla ilgili tasarıya olumlu oy vereceklerini söyledi. Berova, bakanlıktan AÖA ile ilgili ek düzenleme beklediklerini belirtti.

Özyiğit: Düzenleme yapacağız
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit konuyla ilgili söz aldı. Özyiğit, AÖA ile ilgili bir düzenleme yapacaklarını kaydetti. 
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi, CTP Milletvekili Salahi Şahiner yerine CTP Milletvekilki Fazilet Özdenefe’nin görevlendirilmesi Genel Kurulun onayına sunuldu. Karar oy birliğiyle kabul edildi. 
Bilgiye sunuşlarda vekillerin yurt dışı ziyaretlerine YDP Genel Başkanı Arıklı’dan eleştiri geldi. Arıklı, yerinden söz alarak, ziyaretlerle ilgili masrafları eleştirdi.

Özersay: Yarar gördük 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu eleştiri üzerine söz aldı. Özersay, “Kısıtlamaya gidilmesi gerekli ve ihtiyaç ama bazı konularda fırsat söz konusu. Biz bu ziyarette yarar gördüğümüzü söyledik. Birleşmiş Milletler’de yerel yönetim düzeyinde Kıbrıslı Türklerin görev aldığı realitedir. Bu bağlantıların kurulması önemli” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473