banner564

Rumlar zamana oynuyor

Siber, Kıbrıs sorununda çözümün önündeki engel olarak garantilerin gündeme getirilmesinin bir şaşırtmaca olduğunu belirtti

Rumlar zamana oynuyor
banner598

 Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin, Kıbrıs Rum Kesiminin çözüm yerine müzakerelerin devam etmesini istediğini gösterdiğini söyledi.

Sibel Siber yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Rum liderliğinin “sonuçsuz müzakerelere devam etmekten yana” olduğunu, amaçlarının “Uluslararası toplumu da yanlarına alarak yıllardır korudukları pozisyonlarını sürdürmek” olduğunu kaydetti.
Siber, “Rum tarafı yarım asırdır dünyanın tanıdığı bir üniter devletin sahibidir.  Tamamen kendi iradesinin egemen olduğu üniter devlet modelinden hiçbir şekilde ödün vermek istememektedir” dedi.
Rum halkının federasyona hazır olduğuna dair hiçbir somut gösterge bulunmadığını, 2004’te  Kıbrıs Rum halkının büyük bir kesiminin sunulan çözüm planını ret ettiğini kaydeden Siber, “Hangi Rum siyasi lider, halkına rağmen sahibi olduğu etnik homojen yapıdaki devletinden vaz geçerek, ortaklık devleti için bir anlaşmaya imza atabilir?” diye sordu.
Siber, şöyle devam etti:
“İşte çözümün önündeki esas engel bu sorunun yanıtındadır. Bu yanıtı objektif olarak verebilirsek,  bu müzakerelerin neden sonuçsuz kaldığını anlayabiliriz. O zaman belki uzlaşarak başka çıkış yollarını tartışmaya açabiliriz. Adına çözüm formülü dediğimiz ve kendimizi onlarca yıldır hapsettiğimiz bu statükodan, çözümsüzlükten, BM’yi de ikna ederek, karşılıklı uzlaşarak çıkış yolları bulabilmenin arayışına geçmeliyiz.” 
Kıbrıs sorununun çözümüne engel olarak Garanti Anlaşmasının gösterilmesine de değinen Sibel Siber, “Birçok uluslararası aktör çözümsüzlüğün nedeninin farkına varmış iken, çözümün önündeki engel olarak garantilerin gündeme getirilmesi bir şaşırtmacadır. Normal bir devlet yapısında garantilere ihtiyaç yoktur. Ortaklık devletlerinde ise nüfusu ve ekonomisi diğer topluma göre daha küçük olan toplumların güvenliği açısından garantiler önemlidir. Siyaset Bilimciler tarafından böyle kabul edilmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474