banner564

“Devletimize sahip çıkacağız”

Taşpınar Şehitlerini anma töreninde konuşan Töre, “Garantörlük devam ederse Kıbrıs Türk Halkının özgürlüğü de güvenliği de devam edecek” dedi

“Devletimize sahip çıkacağız”
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU       
Taşpınar Şehitleri için dün Taşpınar Şehitliği’nde düzenlenen törene, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre,  Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, 49’uncu P.A.K. Piyade Albay Ufuk Canbey, 2’nci P.A.Komutanı Piyade Yarbay Aygün Osmanlı, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bölge milletvekilleri, siyasi parti, kurum, kuruluş ve derneklerden temsilci ve yetkililer, Taşpınar halkı ve şehit yakınları katıldı.
Şehitlerin kabirlerine çiçek konulmasıyla başlayan anma töreni, saygı duruşu, saygı atış, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Şehitlik Özel Defteri imzalandı. Gün anısına şiirler okundu. Köy Muhtarı İzzet Erçağıl ve Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre konuşma yaptı. Din görevlisi şehitler için dua okudu.  Anma töreninin ardından Lefke Belediye Başkanlığı, köy kahvesinde izazı-ı ikramda bulundu.

Töre: Kötü komşu bizi devlet sahibi yaptı
Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Kıbrıs tarihine değindiği konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda bir asra yakın süre acı çektiğini kaydederek, “Yüzümüzü kuzeyden çevirmedik. Türk ordusunun bir gün geleceğini biliyorduk” dedi.
Zorlu Töre şöyle devam etti:
“Bizi, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne üye yapmazlar, ortaklığı, federasyonu, güç ve yönetim paylaşımını kabul etmezler. Etmezlerse etmesinler. Biz de ev sahibi olduk. KKTC’yi kurduk. Vatan yaptığımız bu topraklarda özgürlük ve güvenlik içinde yaşıyoruz.  Siz kötü komşular bizi devlet sahibi yaptınız.”
KKTC’nin statüsünün devlete sahip çıkılmasıyla daha ileriye taşınabileceğini de belirten Meclis Başkan Yardımcısı Töre, “İlle de birleşme peşinde koşarsak devletimizin statüsü ileriye gitmez, bu topraklarda yatan şehitlerin ruhu incinir. Vatanımıza, devletimize sahip çıkacağız, garantör Türkiye’den asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.  

Erçağıl: Türkiye’nin garantisinden vazgeçmeyeceğiz
Taşpınar Muhtarı İzzet Erçağıl, Barış Harekatı’nın başladığı gün Rumların ve Yunanlıların zırhlı araç ve otomatik silahlarla köye saldırıya geçtiğini söyledi. 
Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin yanında olmasından gurur duyduğunu belirten İzzet Erçağıl, “Kıbrıslı Türkler iki bölgelikten, egemenliğinden, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçmeyecek” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Şehitlik Özel Defteri, Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, 49’uncu P.A.K. Piyade Albay Ufuk Canbey, 2’nci P.A.Komutanı Piyade Yarbay Aygün Osmanlı, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya tarafından imzalandı.

KKTC’nin hakları korunuyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Cari İşlem Şube Müdürü Muhabere Albay Tamer Zincir , TSK'nın, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini söyledi.
Zincir, Bakanlık'ta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TSK'nin, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası'nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam edeceğinin altını çizen Zincir, şöyle devam etti:

"Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon ve doğal gaz arama faaliyetlerimize uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarımız çerçevesinde kararlılıkla devam edilmekte, kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimiz ile KKTC'nin Kıbrıs Adası etrafındaki asli hakları korunmaktadır. Doğu Akdeniz'de faaliyetlerine devam eden araştırma gemilerimize, ihtiyaç duyulabilecek güvenlik desteği kapsamında, fırkateynlerimiz, korvetlerimiz, hücumbotlarımız, karakol gemilerimiz ve denizaltılarımız ile bölgede faaliyet gösteren deniz karakol uçaklarımız ve İHA'larımız tarafından koordineli olarak yakın destek sağlanmaktadır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473