banner564

Enflasyon uçuyor

Vekillerin güncel konuşma yaptığı Meclis Genel Kurulunda gündem ekonomiydi

Enflasyon uçuyor
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.  
Yüksek Adliye Kurulu üyeliği için dün Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan seçimi Özen Hürses kazandı.
 Meclis’in dünkü birleşiminde ilk olarak “Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Yüksek Adliye Kurulu Üyelik Başvurularının Değerlendirilmesine İlişkin Raporu” görüşüldü.  Raporu Komite Başkanı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ okudu. 
Daha sonra aranan kriterlere uygun bulunan Özen Hürses ile Ezer Özsoy arasında oylamaya geçildi. 
Yapılan oylamada Yüksek Adliye Kurulu üyeliğine, 25 oy alan Özen Hürses seçildi. Ezer Özsoy ise 20 oy aldı.

Yorgancıoğlu: TL döviz karşısında değer kaybetti
Toplantıda söz alan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, “maliye ve ekonomi” konusunda konuşma yaptı.     Yorgancıoğlu,  TL’nin döviz karşında değer kaybettiğini, konutların, kiraların, okul taksitlerinin dövize bağlı olması sonucunda, halkın “içinden çıkılması mümkün olmayan bir cendereye” girdiğini belirtti.
KDV ve gümrük vergilerinin düşürülebileceğini belirten Yorgancıoğlu, kendi hükümetleri döneminde bunun yapıldığını söyledi.
Yorgancıoğlu,  hükümetin halkın nasıl geçindiğiyle ilgili bir gailesi olmadığını, dolayısıyla tedbir de almadığını, halkın satın alma gücünün ne noktada olduğunu görmezden geldiğini iddia etti.
    
“İşsiz sayısı 8 bin 500”
     DPÖ verilerine göre işsiz sayısının 8 bin 500 civarında olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, bunun iki çağ nüfusundan fazlaya denk olduğunu, bu rakamın sadece işsizlik kaydı olanların rakamı olduğunu kaydetti. 


Soyer: Enflasyon yüzde 16
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, “ekonomik gelişmeler” konusunda güncel konuşma yaptı.  Soyer, denk bütçeden bahsedildiğini, Temmuz ayına kadar yüzde 4 hp öngörüsüne göre şekillendiğini, bunun “gerçekçi olmadığını” savundu.
Hayat pahalılığı rakamlarına değinen Soyer, ekim ayında hp oranın yüzde 0.92, Türkiye’de ise rakamın yüzde 2 olduğunu, hp’nin gerçekçi olmadığını ileri sürdü.
Soyer, “Fiilen yüzde 16 enflasyon yaşıyoruz. Ama ekonomimizi enflasyonu yüzde 4 olarak şekillendiriyoruz. Halkımız fakirleşiyor, temel gıdalara bile erişim zorlaşıyor. Ekonomi daralıyor” diye konuştu. 
Soyer, DPÖ, Başbakan, Ekonomi Bakanı’na çağrı yaparak,  ağırlık ve tartıları ile HP rakamının Türkiye’den düşük çıkmasının nedenlerini kamuoyuna açıklamalarını istedi.

Töre: Niye hala federasyondan bahsediyorsunuz?
UBP milletvekili Zorlu Töre, “Kıbrıs’ta Barış ve Özgürlük” konusunda konuştu. Kıbrıs’a barış ve özgürlüğün 20 Temmuz 1974’te, mücahit ve Mehmetçiğin canı ve kanı ile geldiğini belirten Töre, Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlük içinde devlet düzeninde yaşadığını, devleti yaşatmanın halkın ve devletin görevi olduğunu söyledi.
Töre, “34 yaşında bir cumhuriyeti yok ederek federasyon oluşturmak doğru değildir. O yüzden federasyona ilişkin kararlar Meclis’ten kaldırılmalıdır” dedi.

Şahali: Geçici memurlara özür borcu var
CTP milletvekili Erkut Şahali, “Geçici Memurlar Hakkında Devam Eden Yasa Çalışmaları” hakkında konuştu.
Şahali, şu an komitede bulunan ve geçici memurlarla ilgili olan yasanın “sakat bir yasa” olduğunu savunarak, söz konusu yasanın Meclis’ten geçse bile Anayasa mahkemesinden geri döneceğini söyledi.
Erkut Şahali, “Siyasetin kamuda çalışan geçici memurlara özür borcu vardır.  Bu kabahatin ortadan kaldırılması yeni bir yasa dışılıkla sağlanamaz. Geçici mutluluk için hukuktan, doğruluktan taviz verilmemeli” dedi.

Oğuz:  Umut pompalamıyoruz
UBP milletvekili Dursun Oğuz, Şahali’nin konuşmasına cevap verdi. Oğuz, “Biz kimseye yalan söylemiyoruz. Umut pompalamıyoruz” dedi.
“Biz bin 16 kişiyi kandırıyor muyuz?” diye soran Oğuz, “Parti fark etmeksizin herkes bu sorunu çözmek için adım atmalı. Bu hepimizin sorunu” ifadesine yer verdi.
Oğuz, Kamu Hizmeti Komisyonu ile Başsavcılığın yasa konusundaki görüşlerinin komite tutanaklarda olduğunu da belirterek, “Biz yasa Anayasaya uygundur demiyoruz. Başsavcılığın söylemini umut olarak aldık, ilerliyoruz” dedi.

Çeler: Devlet çocuklarını göndereceği okul bulamıyor
TDP milletvekili Zeki Çeler, “Okulların Açılış Tarihinden İtibaren İki Ay Geçmiş Olmasına Rağmen Halen Daha Ders Başı Yapamayan Çocuklar” konusunda konuştu.
Çeler, Anayasa’daki “Kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum edilemez” ifadesini okuyarak “2,5 aydır Girne’deki çocuklar bu haktan mahrum ediliyor” dedi.
Çeler, “Sene 2017, devlet çocuklarını göndereceği okul bulamıyor” dedi.

Angolemli: Muhtarların ödeneği asgari ücrete çıkarılmalı
Güncel konuşmaların yapıldığı dünkü toplantıda TDP milletvekili Hüseyin Angolemli ile CTP milletvekili Armağan Candan da söz aldı. Angolemli, seçim öncesi birçok bölgede kırsal kesim arsası dağıtıldığını ancak bu arsaların altyapıları konusunda da çalışma olması gerektiğini söyledi.
Muhtarların köylerdeki sorunların belirlenmesinde ve giderilmesinde önemli rol oynadıklarını da ifade eden Angolemli, Başbakanın, Başbakan Yardımcısının muhtarlarla sık sık bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.
Muhtarların 800 TL civarında bir ödenek aldığını kaydeden Angolemli, bunun asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.

Candan: Tek bir AB’ye uyum yasası bile geçmedi
CTP milletvekili Armağan Candan da, “Son Siyasi Gelişmeler ve AB’ye Uyum Yasalarında Sınıfta Kalan UBP-DP Azınlık Hükümeti” konusunda konuşma yaptı.
Candan, CTP’nin Avrupa Birliği’ne uyum yasalarına önem verdiğini söyleyerek, “2,5 yılda AB’ye uyumla ilgili 10’larca yasa geçirdik. 19 aylık UBP-DP hükümeti döneminde, tek bir AB’ye uyum yasası bile geçmedi. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Bu halkın hak ettiği muamele değil. İnsanların bu vizyon farkını görmesi gerek” dedi.
Candan, AB Uyum Komitesi’ne başkanlık ettiğini de anımsatarak,  Çevre (Değişiklik) Yasası, Çıraklık ve Meslek Eğitimi (Değişiklik), Ceza (Değişiklik) Yasası ile İyi İdare Yasası’nın CTP döneminde yürürlüğe girdiğini belirtti.
Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü toplantısı tamamlandı.
Genel Kurul’un bir sonraki toplantısı 13 Kasım Pazartesi günü olacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2017, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473