banner564

‘Hayal kırıklığı’

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafına giden ancak Türk tarafıyla temasa geçmeyen Borrell’in tutumunu eleştirdi

‘Hayal kırıklığı’
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarette, Türk tarafına zaman ayırmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Akıncı, Borrell’in Kıbrıs Türk tarafı ile temas etmekten kaçınmasının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.
Akıncı, diyalog vurgusu yapan Borell’in Kıbrıs Türk tarafının görüş ve önerilerini dinleme zahmetinde bile bulunmadığını kaydetti. Akıncı, “AB değerleri ile de örtüşmeyen bu davranış kabul edilemez bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı. 
Avrupa Birliği’nin içerisinde var olmayı hedefleyen Kıbrıs Türk halkının lideri olarak rahatsızlığını belirttiğini ifade eden Akıncı, yazılı açıklama yaptı. 

Kabul edilemez
“AB değerleri ile de örtüşmeyen bu davranış kabul edilemez bir yaklaşımdır” diyen Akıncı şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Borrell, Rum tarafında yaptığı açıklamalarda AB’nin diyalog yoluyla çözümler üretmek için oluşturulduğunu ve Doğu Akdeniz’de kötüleşen durumdan çıkış yolu bulabilmek için Rum tarafının kaygılarını Kıbrıs’a gelip dinlemek istediğini kaydetmiştir. Ancak, diyalogdan ve çıkış yolu bulmaya yardımcı olmaktan bahsederken, Kıbrıs’ta diyaloğun asli taraflarından biri olan Kıbrıs Türk tarafının görüş ve önerilerini dinleme zahmetinde bile bulunmamıştır. AB değerleri ile de örtüşmeyen bu davranış kabul edilemez bir yaklaşımdır.
Hidrokarbon konusunda, Kıbrıs Türk tarafının 13 Temmuz 2019 tarihli ortak komite önerisinin Doğu Akdeniz’deki gerilimi azaltmak için diyalogla bir çıkış yolu sunduğunu ve önerimizin hala masada olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs Türk tarafını dışlayacak hiçbir adımın sorunların çözümüne yardımcı olmayacağını ve bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlamayacağını bir kez daha tüm AB yetkililerinin dikkatine getirmek istiyorum. Doğu Akdeniz’deki gerginliğin giderilmesi hususunda AB samimi olarak olumlu bir rol oynamak istiyorsa, bu coğrafyada dışlayıcı değil kapsayıcı bir diplomasi uygulayarak işbirliği ortamı yaratılmasına katkı koymak zorundadır.”

Gerçeklere ve ekonomik akla uygun değil
Cumhurbaşkanı Akıncı, Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminden KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’ni dışlayarak çözüm üretmeye çalışmanın, bölge gerçeklerine ve aynı zamanda da ekonomik akla uygun olmadığını belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473