banner564

Hükümet  gitti, geldi

İlahiyat Koleji’nden mezun olan bazı öğrencilerin diplomaları, türbanlı fotoğraf nedeniyle onaylanmayınca siyasi kriz çıktı; Ankara müdahale zorunda kaldı

Hükümet  gitti, geldi
banner598

 Lefkoşa’daki Hala Sultan İlahiyat Koleji’nden mezun olan bazı öğrencilerin başörtülü fotoğrafları nedeniyle diplomalarına onay vermeyen Milli Eğitim Bakanlığı daha sonra geri adım attı. Bakan Özyiğit, hukuka saygı çerçevesinde diplomaları onaylamak için Başsavcı’dan görüş istediklerini söylerken, olay kısa sürede ciddi gerilimlere yol açtı.

Koalisyon ortaklarından DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, diploma krizine ilk tepkiyi gösteren kişi oldu. Denktaş’ın tepkisini, Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın, Başbakan Tufan Erhürman’ı telefonla araması izledi. Yaşanan gerilim sonrasında bakanlık Başsavcı’dan ‘uygundur’ cevabı alındığını ve diplomaların onaylandığını açıkladı.

Özyiğit: Sadece görüş almak istedik
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde başı kapalı fotoğraflı öğrenci diplomalarının imzalanmaması konusunda, krize oynamak istemediklerini, sadece Hukuk Dairesinden görüş aldıklarını ve bu doğrultuda hareket etmek istediklerini söyledi.
Özyiğit, Türk Ajansı Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Hukuk Dairesinden gelen görüş doğrultusunda, başı kapalı fotoğraflı olan diplomaların da tıpkı diğer öğrencilerinkiler gibi imzalanıp onaylanıp okula gönderildiğini söyledi.

Akdağ: Diplomaların verileceği garanti edildi
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, KKTC’de diplomalarında başörtülü fotoğrafları yer alan öğrencilerin diplomalarının onaylanmamasıyla ilgili olarak Başbakan Tufan Erhürman ile görüştüğünü ve Erhürman’ın bu uygulamayı derhal sonlandıracaklarını, başörtülü fotoğraflarla da diplomaların verileceğini kendilerine garanti ettiğini söyledi.
TC Başbakan Yardımcısı Akdağ, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
Yaşanan bu olayı üzüntü ile karşıladığını belirten Akdağ, "Hem üzüldüm hem de bu faşizan, insanlık dışı uygulamanın asla kabul edilemeyeceğini düşünüyorum. Sayın KKTC Başbakanı ile bu sabah görüştüm. Kendisi de bundan ziyadesiyle üzgün olduğunu ve bu uygulamayı derhal sonlandıracaklarını, başörtülü fotoğraflarla da diplomaların verileceğini bana garanti etti. Ben de meselenin bu şekilde çözülmesiyle iktifa etmiş oldum."


Okul aile birliği eylem yaptı
Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği, “başı kapalı öğrenci fotoğrafının yer aldığı diplomalar imzalanmadı” gerekçesiyle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde eylem yaptı.
Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, Başbakan Tufan Erhürman ile görüşmelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, Başbakan ile görüşmelerinde bu sorunun bir kez daha yaşanmayacağı yönünde teyit almaları üzerine eylemi sonlandırdıklarını kaydetti.
Kaynarca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başı örtülü fotoğraf kullanıldığı nedeniyle imzalanmayan 50 diplomanın imzalanarak Hala Sultan İlahiyat Koleji iradesine iletildiği yönde de teyit aldıklarını ifade etti.
Esas amaçlarının  bu sorunla gelecek yıllarda karşılaşmak olduğunu belirten Hala Sultan İlahiyat Kaynarca, bunun yaşanmayacağı güvencesi verdiğinden dolayı başbakan Erhürman’a teşekkür ederken, Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’i de sabahtan itibaren eylemde bulunan öğrenci ve velilere açıklama yapmamasından dolayı sitem ettiklerini belirtti. 

Töre: Özyiğit’in görevine son verilmelidir
Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, İlahiyat Koleji’ndeki öğrencilere başörtüsü nedeniyle diploma verilmemesinin Anayasal suç olduğunu söyledi.
Bu kararı veren Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in hükümete dinamit de koymuş olduğunu savunan Töre, “Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı bu konuyu masaya yatırmalı Özyiğit’in görevine son vermelidir. Aksi halde bu hükümet ömrünü kısa sürede tamamlayacaktır” dedi.


Özgürgün: İnanç özgürlüğüne saygısızlık, 
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki diploma olayını, “skandal, inanç özgürlüğüne saygısızlık, öğrencilerine ve ailelerine yaşatılan ağır travma” olarak değerlendirdi.

Karadeniz Kültür Derneği’nden eleştiri
KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Murat Zeki Civelek, Hala Sultan İlahiyat Kolejinde yapılan diploma töreninde bazı öğrencilerin başörtülü olmaları gerekçesiyle diplomalarını alamadıklarını ifade ederek, “yapılanın kabul edilemez olduğunu” söyledi. 

KIBTES: Birey özgürlüğü esastır 
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES),  birey özgürlüğün esas olduğunu, herkesin kendisine uygun gördüğü tercihte bulunma hakkına sahip olduğunu belirtti.
Sendika Başkanı Billa Akbayır  Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki başörtülü diploma fotoğrafı tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.
Akbayır, farklı yaşam tarzlarını, değer sistemlerini ve inançları benimseyen insanların barışçıl bir şekilde bir arada yaşama imkânını ortadan kaldıran yasakçı zihniyetin , çoğulculuğa ve özgürlüğe yabancı ve karşıt olduğunu kaydetti.

Çakıcı: Yaşananlar tam bir fiyasko
Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, başörtülü olmaları nedeniyle Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki öğrencilere diplomam verilmemesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, “Yaşananlar tam bir fiyasko” dedi.
Olayı “skandal” diye niteleyen Çakıcı, bunun okul müdürünün üstüne yıkılmaya çalışılmasının da kabul edilemeyeceğini söyleyerek, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’i istifaya çağırdı.

Elcil: Tartışmalar siyasi rant amaçlı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, İlahiyat Koleji üzerinden yapılan tartışmaları “yaygara” olarak değerlendirerek, “Bu yaygara siyasi rant sağlamaya yöneliktir” dedi. 
Bağımsızlık Yolu,  Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin derhal kapatılması gerektiğini savunarak, devletin de,  her türlü dinsel inancın kendi inananları tarafından finanse edileceği ve hiçbir dış yardımın yapılamayacağı bir denetleme sistemiyle, dinsel alana kamusal kaynak aktarımından çekilmesi gerektiğini savundu.
 

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2018, 11:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
Öz
Öz - 6 yıl Önce

Bunlar, Karadeniz kültür derneği Kıbrıslı mı? vatandaşlıktan çıkarın.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473