banner564

İktidarda kalma garantiniz var mı

Erhürman, hükümetin 10 yıllık kalkınma programı hazırlayacağına ilişkin açıklamalarını eleştirdi

İktidarda kalma garantiniz var mı
banner598

Gözde Süreç SARI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 12.13’te Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe başkanlığında toplandı.
Genel Kurul'da ilk olarak “Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi.
Ardından “Avukatlar (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurulda “Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Avukatlar (Değişiklik) Yasa Önerisi” oybirliğiyle kabul edildi.
İlk olarak, Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62. madde uyarınca yaptığı konuşmada, hükümete eleştirilerde bulundu.
Erhürman, hükümetin 10 yıllık kalkınma programı hazırlayacağına ilişkin açıklamalarını eleştirdi.
Ana muhalefet partisinin böyle bir çalışmadan bilgisi olmadığını, herhangi bir evrak ulaşmadığını dile getiren Erhürman, 10 yıl boyunca kimin iktidarda olacağının nasıl bilineceğini sordu.
“Böyle bir şey bilgiyi aşan bir şeydir” diyen Erhürman, bu kadar uzun vadede bir planın hiçbir ülkede uygulanmadığını, Türkiye’de yapılanın beş yıllık bir plan olduğunu söyledi.
Erhürman, bu planın Meclis’ten geçmesi gerekeceğini, hükümet programı olmadığını tüm kesimlerin dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Nüfus politikası olmaksızın plan yapılamayacağını dile getiren Erhürman, anadili Türkçe olmayan öğrenci sayısıyla ilgili örnekler vererek, bu sayının 2019 yılındaki orana göre dört kat artış gösterdiğini belirtti.

Berova: Yeterli kaynak ayrıldı
Maliye Bakanı Özdemir Berova, Erhürman’ın “zibillik” diye nitelediği ek bütçeyle, elzem olan ilaç alımları ve çiftçi, hayvancı, tarımcı ile diğer alanlardaki ihtiyaçlara yeterli kaynak ayrıldığını söyledi.
Doğrudan gelir desteği ve diğer alanlarda hükümetin ortaya koyduğu politikalar sonucunda "canlılığın" geldiğini söyleyen Berova, ek bütçenin halkın ihtiyaçlarına yönelik yapıldığını belirtti.
Giderlere konulan rakamlarla ilaç eksikliğinin giderileceğini, çiftçinin destekle yeni sene için üretimlerini yapacağını  belirten Berova, ithalat gelirlerinde beklenenin üzeri artış görüldüğünü ancak bunun mal girişini gösterdiğini, bu malların ülke içinde satışı olduğu, ekonomik aktivitenin olması gerektiği gibi olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Berova, bu rakamlara yergi değil övgü yapılması gerektiğini söyledi.
Gelir gider ve paranın nasıl kullanıldığının görüleceğini belirten Berova, bu tablo için gururlu olduğunu, gelecek açısından da olumlu olduğunu söyledi.
Berova, içten gelen KDV ile ithalat arasında orantısızlığı gidermek adına uygulamaya koyacakları unsurlar bulunduğunu, otomasyon üzerinden denetim için e-fatura uygulamasına geçmeyi planladıklarını belirtti.  
Yazar kasaların post cihazlarla uyumlu olmasına yönelik çalışmalar yapıldığını dile getiren Berova, kredi kartı ile yapılan harcamalarda KDV iadesi için de hızlı şekilde çalışma yapıldığını söyledi.

Üstel: Her kesimden görüşü değerlendiriyoruz
Başbakan Ünal Üstel, hükümetin halkın ihtiyacı olan ve geçmişte yapılmayan yasa ve diğer konuları öne çıkardığını, her kesimden gelen görüşleri değerlendirdiklerini belirtti.
26 yıldır ülkede kalkınma planı yapılmadığını söyleyen Üstel, DPÖ altında ön hazırlığı yapılıp komiteler oluşturulacağını, daha sonra Meclis’e geleceğini kaydetti.
Üstel, DPÖ’nün tüm siyasal partilere ve kuruluşlara yazı yolladığını söyleyerek, beş yıllık kalkınma planı bitirileceğini, beş yıllık hedefleri ortaya koyup değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Kablo ile enerji konusunun 2012’den beri konuşulduğunu ve enterkonnekte sisteme bağlanma şartı konduğunu, fizibilite çalışmalarının yapılmakta olduğunu dile getiren Üstel, Türkiye ile ön protokolün yapıldığını, komiteler kurulduğunu, çalışmaya başladıklarını kaydetti.
Cumhuriyet Meclisi bugün saat 10.00’da toplanacak. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 7 ay Önce

Senin iktidara gelme garantin var mi

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474