banner564

Kabinede iki sürpriz isim var

Kuzey Kıbrıs’ın 40’ıncı hükümeti Ünal Üstel’in başkanlığında kuruldu

Kabinede iki sürpriz isim var
banner598

Geçtiğimiz Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ünal Üstel, dün kabinesini açıkladı. Üstel’in kabinesinde iki sürpriz isim var. Birisi İzlem Gürçağ Altuğra, diğeri Ziya Öztürkler. Altuğra Sağlık Bakanı, Öztürkler ise İçişleri Bakanı oldu. Ali Pilli ile Kutlu Evren bu kez kabine dışı kaldı.
Üstel, görevlendirme sonrasında tepki gösteren Hasan Taçoy’u yeniden Çalışma Bakanı yaptı. Maliye’ye Sunat Atun getirilirken, Olgun Amcaoğlu Ekonomi ve Enerji Bakanlığına kaydırıldı. Bakanlar Kurulu dün gece olağanüstü toplanan Meclis’te okundu. CTP ile HP milletvekilleri birleşime katılmadı. 

Önce ortaklarla görüştü
Hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel dün gün boyu temaslarda bulunarak, 40’ıncı hükümeti kurdu. Üstel ilk olarak,  Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile görüştü. Üstel ve Ataoğlu,  hükümet programı üzerinde çalışma yapılmasını kararlaştırdı. Üstel daha sonra Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Başkanı Erhan Arıklı ile görüştü.
Yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan Üstel YDP ve DP ile anlaştıklarını vurguladı.
Üstel, halkın daha ferah ve rahat yaşaması için zaman kaybetmeden bir an önce hükümeti oluşturmak için gösterdikleri çaba için koalisyon ortaklarına UBP milletvekili ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Sonra kabineyi sundu
YDP ve DP liderleriyle görüşüp koalisyon için anlaşan Üstel, hazırladığı kabineyi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.
Cumhurbaşkanı Tatar’ın kabineyi onaylamasının ardından Üstel, yeni kabineyi açıkladı.
Açıklanan kabinede önceki kabinede yer almayan ve yeni hükümette görev üstlenen iki isim; bu dönem ilk kez Meclis’e giren Ziya Öztürkler ile İzlem Gürçağ oldu.  
Ziya Öztürkler İçişleri Bakanı olurken, İzlem Gürçağ kabinede tek kadın bakan olarak yer aldı.
Önceki kabinede bulunan Başbakan Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanı Ali Pilli ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Kutlu Evren, yeni kabinede yer almayan isimler oldu.

CTP ve HP Meclise katılmadı
Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu listesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sunuldu. Genel Kurulu’nun Olağanüstü Birleşimi’ne muhalefet milletvekilleri katılmadı.
Oturumda, Hükümet Programı’nın bugün saat 16.00’da yapılacak birleşimde okunmasına oy birliği ile karar verildi. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 19.45'te Zorlu Töre başkanlığında toplandı. Olağanüstü Birleşim’de Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu listesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sunuldu.
Muhalefet partileri CTP ile HP’nin katılmadığı Olağanüstü Birleşim’de, ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemlerinde, Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel’e tevdi etmiş olduğuna ilişkin tezkere okundu.
Ardından Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu listesi Genel Kurul’a sunuldu.

Hükümet programı
Bakanlar Kurulu listesinin Genel Kurul’a sunulmasının ardından ise, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın Hükümet Programı’nın Meclis’te okunacağı günü belirleyen kararı okundu. Buna göre
 UBP – DP- YDP Koalisyon Hükümeti’nin Hükümet Programı’nın bugün saat 16.00’da yapılacak birleşimde okunmasına oy birliği ile karar verildi.
Anayasa'ya göre,  hükümet programı üzerindeki görüşme,  programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güvenoyuna başvurulur.

40’ıncı hükümetin kabinesi
Ünal Üstel: Başbakan
Fikri Ataoğlu: Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür,  Gençlik ve Çevre Bakanı
Erhan Arıklı: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı
Tahsin Ertuğruloğlu: Dışişleri Bakanı
Olgun Amcaoğlu: Ekonomi ve Enerji Bakanı
Sunat Atun: Maliye Bakanı
Ziya Öztürkler: İçişleri Bakanı
Nazım Çavuşoglu: Milli Eğitim Bakanı
Dursun Oğuz: Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı
İzlem Gürçağ: Sağlık Bakanı
Hasan Taçoy: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2022, 09:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

RUM TARAFINDA BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR.AYRICA RUMLAR'DA BİZDEKİ GİBİ 13 AYDA BİR VEYA 6 AYDA BİR ERKEN SEÇİM YAPILMIYOR.HÜKÜMET DEĞİŞMİYOR.5 YILDA BİR SEÇİM YAPILIYOR.VE 5 YILDA BİR HÜKÜMET DEĞİŞİYOR.ŞU ANKİ SİSTEM ÜLKEMİZDE SADECE İSTİKRARSIZLIK YARATIYOR.RUMLAR GİBİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ.BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE KİMSE ÜLKEMİZDE SİYASİ AMELİYATLAR YAPAMAYACAKTIR.NE MUTLU KIBRIS TÜRKÜ'YÜM DİYENE.

komık
komık - 2 yıl Önce

kusura bakmayın ama bu ıs cocuk oyuncagına dondu halk ıcın ne yaptınız

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474