banner564

Karşılıklı anlayış gerekli

Anastasiadis ile görüşen Akıncı, “Sıkıntılar ve çözüm bekleyen farklılıklar var, ancak mesafe alınmaktadır” dedi

Karşılıklı anlayış gerekli
banner598
Raif UZKAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdiği yaklaşık 3 buçuk saatlik görüşmeden dönüşte basına açıklamalarda bulundu.
Mayıs ayının ilk görüşmesini yaptıklarını kaydeden Akıncı, müzakerelerde şu an için karşılıklı anlayış geliştiğini kaydetti.
27 Mayıs’ta bir görüşme daha yapacaklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerecilerin daha sık bir araya geleceklerini belirtti.
Ortaya konulan hedef doğrultusunda iki tarafın yararlarını göz önünde tutan, iki toplumlu iki kesimli federasyonun yapısını oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Akıncı, “Sıkıntılar ve çözüm bekleyen farklılıklar vardır ancak mesafe alınmaktadır” şeklinde konuştu.

“İki tarafta da istek var”
Akıncı, Rum kesiminde de dile getirildiği gibi 2016 yılının çözüm yılı olmasını ve tüm taraflarla bölgenin kazançlı çıkacağı bir dönemin başlamasını diledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, iki tarafta da istek olduğunu ve bunun devam etmesi halinde sürecin başarıyla sonuçlanacağına inandığını da sözlerine ekledi.


Anastasiadis: Mayıs’ta görüşmeler yoğunlaşacak 
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugünkü liderler görüşmesinin, mevcut anlaşmazlıkların ve zorlukların göğüslenmesi hedefiyle, olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi. 
Rum radyosu Anastasiadis’in, Mülkiyet ve Yönetim başlıklarının ele alındığı dünkü görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde, “Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü gündeme getirecek yakınlaşma sağlanmaya çalışılıyor” dediğini duyurdu.
Anastaiadis, “Mayıs ayı içerisinde müzakereciler arasındaki görüşmelerin yoğunlaştırılmasına karar verildi. Mevcut anlaşmazlık ve zorlukların, her toplumun endişelerinin, öteki toplumun haklarını etkilemeden göğüsleme kararlılığı var” şeklinde konuştu ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile bir sonraki görüşmelerinin 27 Mayıs’ta olacağını da açıkladı.
Türkiye’de Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı’ndan ayrılmasını da değerlendiren Anastasiadis, “Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyma niyetinde değişiklik olmayacağını teyit etti” dedi. 

Shengen yorumu…
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Türk vatandaşlarına Shengen bölgesinde vize uygulamasının kaldırılmasını değerlendirirken “Kıbrıs Cumhuriyeti, bu konuda çıkarlarını güvence altına almak için ortaklarıyla istişare içerisinde gereğini yapacak” ifadesini kullandı. 
Anastasiadis “yerleşiklerin işgal bölgelerine gitmesiyle ilgili tehlike edebiyatı mesnetsizdir” dedi ve Güney’deki herkesi sorumlu davranmaya, popülizmden uzak durmaya çağırdı. 

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2016, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474