banner564

KKTC destinasyon ivedi adımları 

İsmet Esenyel - yorum

KKTC destinasyon ivedi adımları 
banner598

Bir gün gelir, doğru diye bilinenler tüm çıplaklığı ile ortaya çıkar, maskeler düşer ve kralın çıplak olduğu anlaşılır.
Finansman ve bütçe sıkıntısı halkımızı çok zorluyor…
Amaç memleket sevgisi ise bütün işler, güçler bir tarafa konulur, ülkenin geleceği için adımlar atılır.
Tıpkı kazanılan bir savaşın zorluğu gibi ekonomik kazanımlar da pandemi süreci ile birlikte bir o kadar daha fazla ehemmiyet kazandı.
Geçtiğimiz günlerde sivil toplum örgütlerinin hep bir ağızdan basına  söylediği "Turizm batıyor, gemi su almaya başladı" ifadeleri bu satırları yazmama vesile oldu. Toplantıda başından izlediğim kadarı ile kimler yoktu ki? KİTOB, KİTSAB, RESBİR KİTREB, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Mimarlar Mühendisler Odası vs. hepsi oradaydı.
Toplantıya katılan ve sözcülüğünü üstlenen KITOB Başkanı Dimağ Çaginer, "Turizm gemisi batmak üzere" dedi. Sektörün çok vahim bir durum da olduğunu, ivedi sorunların çözümüne yönelik hükümet edenlerin adım atmakta geç  kalınması halinde 2021 yılında herkesin kepenkleri indireceğini söyledi. Doğru söze ne hacet.
Umarım hükümet bir an önce icraatlarına başlar ve sektör için kollar sıvanır.
Bizim ülke olarak kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı.

Esas yara; eğitim ve turizm sektörlerindeki çaresizlik 
Yıllık bir buçuk milyar dolardan fazla doğrudan gelir elde edilen bu iki güzide sektörümüz, tek kelime ile yılın bitmesine  sadece on gün kala devlet hazinesine büyük bir darbe vurdu. Bir akademisyen olarak her gün Covid-19 sebebi ile meydana gelen tahribatı an be an yaşıyorum. Üniversiteler boş, sokaklar boş, çarşı pazar boş. Güzel bir sahifiye kenti olan Girne adeta yalnızlığa gömülmüş. Turizm ve eğitim sektörlerinin en canlı şekli ile yaşanan Girne kenti buruk bir şekilde ayakta durmaya çalışıyor.
Bu iki sektörün beslediği alt sektörler ve ortaya koydukları katma değer herkesçe umarım son zamanlarda daha da anlaşılmıştır.
Geçmişi yermek kimseye fayda sağlamaz ama  post pandemi (Pandemi sonrası) zamanlarına hazırlıklı olmalı.
Geçmişte yapılan hatalardan biraz da ders çıkarılmalı deyip özellikle ülkemizi ziyaret eden her turistin, okumak için gelen her öğrencinin ne kadar kıymetli olduğunu hafızalara iyi kazımak lazım.
"Yok kışın getirilen turist hiç harcamıyor, ucuzcu turist, casino eğlence için gelenler otelden dışarı çıkmıyor" deyip de bu turistleri hor görmemek lazımmış.
Bizim ülke olarak turist beğenme, beğenmeme lüksümüz yok.
Bir diğer yandan, "AB ve diğer ülkelerde okuyamayan öğrenciler Kuzeydeki üniversiteleri tercih ediyor, bunlar düşük profilli öğrenciler" deyip burun kıvırmamak lazımmış.

22 maddeden hangileri öncelik sırası olarak icraata dönüşebilir?

Geçen hafta benim bu sayfamdan  kaleme aldığım ve yapılması gerekenleri öneri olarak sunduğum maddelerin birçoğunu Turizm Bakanlığının  hükümet programı içerisinde görmek şahsımı ayrıca da mutlu etti.
Bazı cümleler de wording hataları olduğunu söyleyebilirim. Sn. Başbakan kürsüden turizm maddelerini okurken biraz kafam karıştı ama biz yine de zorlansak da genel anlamda ne demek istediğini anladık.
Burada esas mesele ülke yangın yerine dönmüşken sağlık anlamında alacağımız tedbirler ile ülkedeki turizm ve eğitim sektöründe post pandemi  dönemine hazırlanmak olmalı.
Dünya hiç bu kadar yüzyıllardır kendini yenileme anlamında nefes almamıştı.
Kapanan sokaklar ve gündelik hayat doğayı kendi kendine bıraktı.
Tüm dünya yeni yeniye hazırlanırken, bizlere sanki bu süreçte bir fırsat verilmiş gibi.
Eksiklikleri gidermek, farklı göz ile bakmak ve yeni kurulacak olan dünyaya ve temposuna hazırlanmak. İşte esas mesele burada.
Bir kere en sonda söylemem gerektiğini ilk başa yazayım.
2019 turizm sezonunun verilerine ulaşmak 2022 yılı sonunda ancak gerçekleşir. Bu iyimser tahminim. Rasyonel düşüncem, 2023 yılında ivme tekrardan yakalanır ve yükselir.
Günlük siyasi ihtiras  ve kaybedilen zaman adayı her geçen gün ekonomik anlamda bir kâbusa dönüştürebilir.
Bu vesile ile acil turizm sektöründe oluşturulması gereken adımlara bir bakalım.
1- Ülke imajını düzelterek, tekrardan iş yapılabilir bir destinasyon haline çevirecek adımların ivedilikle atılması sağlanmalı.
Tur operatörlerine adanın kuzeyinin iş yapılmaya müsait bir hale geldiğinin garantisi verilmeli. Geçmiş teşvik alacakları ödenmeli. Turist gelirse oteller açık olur alt sektörler beslenir  ve istihdamlar da hayat bulur.
2- Otelcilerin dolayısı ile kaybedilen istihdamların (15000 +) yerine getirilmesi için sağlık kriterleri belirlenerek 2021 Mart ayı itibariyle  Ercan'a konumlanacak beş THY uçağı  ile esas pazarlar olan Türkiye'nin büyük illerine İstanbul, Ankara ve Antalya bir diğer yandan İngiltere, Almanya 'ya uçuşlar programlanmalı.
Pegasus Havayolları ile de benzer uçuş anlaşmaları yapılarak adanın sağlıklı ve ucuz uçuşlar belirlenmeli.
İstediğiniz turizm stratejisini geliştirin, eğer adaya ulaşım maliyetleri zor ve pahalı ise, tercih edilen bir destinasyon olmayı başaramazsınız.
Bunlar Türkiye-  KKTC yetkilileri ile bu alanlarda beyaz bir sayfa açılarak çözülebilir.
3- Turizm Bakanlığına bağlı ama kendi içerisinde özerk bir yapıda olacak olan eski ismi ile "Turizm Örgütü" şimdilerde benim TUTPA (Turizm Tanıtma ve Planlama Ajansı) diye adlandırdığımız  ve hükümetler değişse bile kurulan mekanizma ile atanan kişilerin en az beş yıllığına seçileceği bir yapının oluşması. Böylelikle turizmde sürdürülebilir kalkınmanın ve istikrar yakalanması mümkün olacaktır.
Dijital pazarlamanın yönetilmesi için yeni ve çağdaş turizm tanıtma ve destinasyon yönetme stratejileri uygulanacaktır. Blogger kullanılacak ve yeni tanıtım filmleri, kısa videolar kullanılarak Kuzey Kıbrıs destinasyon olarak  viral hale getirilecek.
4- Turizm strateji planı bir an önce devreye girmeli. Yeni post pandemi süreçleri de hesap edilerek en basit kelimeler ile kaç yatak, ne kadar turist, ne kadar gelir hedeflemesi gerektiği rasyonel olarak ortaya konulmalıdır. Turizm strateji planına sadık kalarak bölgesel kalkınma hamleleri ile turizm sektörüne bölgesel yeni alt markalar oluşturulmalı.
5- Ülkeye turizm ve çevre bilincinin yayılması için seferberlik ilan edilmesi gereklidir. Bu vesile ile turizm liseleri, üniversiteler ülkedeki istihdam açığının giderilmesi için bu anlamda yeni kalkınma hedefleri ortaya konulmalıdır. Hangi kriterlerde yurt dışından getirilecek olan iş gücüne sertifikasyon şartları getirilmelidir. Böylelikle adada hizmet kalitesi de yükselecektir. 
Gelin bu aşağıdaki açıklamalara kulak verelim

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, turizm sektöründe 2020'de yaşananları ve 2021 hedeflerini açıkladı. Alpaslan, "Aşının da bulunmasıyla, 2021'de 30 milyon turist 20 milyar dolar gelir hedefliyoruz. 2022-2023 yıllarında 2019 koşullarını yakalamayı umuyoruz" ifadelerini kullandı.
2020'de 60 milyon turist beklerken, salgın nedeniyle turizmin çok olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Alpaslan, "Bu süreçte turizm sektörünün yaşamına devam edebilmesi adına çalışmalar yaptık. Destek paketlerini devreye aldık. Hazirandan sonra normalleşmeyle birlikte Güvenli Turizm Sertifikasını devreye aldık. Denetimleri arttırdık. Bu dünyaya bir örnek oldu. Rakip ülkelerimiz de bunu örnek olarak gösterdi. 2020'de rakip ülkelere göre daha az kayıp yaşadık. Yıl sonu itibariyle 15 milyon turist, 11 milyar dolar gelir bekleniyor. Aşının da bulunmasıyla, 2021'de 30 milyon turist, 20 milyar dolar gelir hedefliyoruz. 2022-2023 yıllarında 2019 koşullarını yakalamayı umuyoruz. Turizm Geliştirme Ajansı'nın da büyük faydasını gördük. Rakiplerin bir kaç adım önünde tanıtımlarımızla yer alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu satırların ne öneme geldiğini de anlayana diyerek yazımıza son veriyorum.
Turizm Hayattır. 

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2020, 03:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ufkun cesur
Ufkun cesur - 3 yıl Önce

Sn. Ismet hocam cok guzel bir noktaya parmak bastiginiz belirterek fikirlerinizinde bir hayli yeinde oldugunu soyleyebilirim ancak hukumetin bu yavas isleyisi sebebiyle bu maddelerin hicbirinin 2021 yilinin ilk yarisinda isleyise girebilecegini dusunmuyorum ama eer bu adimlar dikkate alinirsa gayet yerinde ve guzel adimlar olucaktir. Hem turizmin hem de ada ekonomisinin kalkinmasi acisindan bir hayli guzel fikir ve adimlar oldugunun da altini cizmeliyim ogrenciler konusunda da hukumet tarafindan biraz daha tesvik edici calismalar yapilmasi gerekmekte oldugunu dusunuyoru..siz sevgili hocamizi destekliyor ve basarilarinizin devamini diliyorum.

Mehmet gunsoy
Mehmet gunsoy - 3 yıl Önce

Güzel bir yazi bu yazıyı turizm bakanlığı dikkate almalı. Ülkemizde 2020 turizmi bitmiştir 2021 geldi geliyor hükümet yeni kurulmuş bakanlar henüz daha koltuklarına oturmamışlar. KKTC ekonomisi kurtulacaksa Turizm ve Eğitime öncelik tanımalıdır.

Mehmet Çangar
Mehmet Çangar - 3 yıl Önce

İsmet bey bu fikirleriniz çok güzel. ???? tavsiyelerinizin tamamına katılıyorum yalnız teşfikler hemen ödenmeli konusunda emin değilim. Bu teşfikleri yıllar yılı kaç itibarli kişi paylaşmıştır? Sizce bu teşfikler adaletli bir şekilde paylaşıldı mı? Tekrardan güzel önerileriniz için sizi tebrik ederim.

İsmet Esenyel
İsmet Esenyel @Mehmet Çangar - 3 yıl Önce

Çok tesekkür ederim Mehmet Bey, yapılan anlaşmalara göre ödenir bu teşvikler ama 2017 kasımdan beri ödenmedi.

Ismet esenyel
Ismet esenyel - 3 yıl Önce

Çok tesekkür ederim Mehmet Bey. Sizden bu övgüleri duymak güzel bir duygu

Ismet esenyel
Ismet esenyel - 3 yıl Önce

Çok tesekkür ederim Mehmet Bey. Sizden bu övgüleri duymak güzel bir duygu

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473