banner564

Özersay: Dövizle ilgili çalışma yapıyoruz

Özersay: Dövizle ilgili çalışma yapıyoruz
banner598

Bu arada Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası sosyal medya hesabından dövizdeki yükseliş ve alınması öngörülen tedbirlerle ilgili açıklama yaptı. 
Özersay, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Maliye ve Ekonomi bürokratları ile bir araya geldiklerini, dövizdeki aşırı artışın yarattığı olumsuzlukları az da olsa önleyebilmek için hangi tedbirlerin alınabileceğini değerlendirdiklerini belirtti. Özersay, henüz bir karar alınmadığını ancak döviz cinsinden kira sözleşmelerinin TL’ye çevrilmesi halinde ilave stopaj avantajı yaratılması, devletten yapılan kiralamalarda kurların sabitlenmesi, özel okullar ve üniversitelerde de kur sabitlemesine gidilmesi yönünde uzlaşıya varıldığını kaydetti.
Özersay şu açıklamada bulundu: 
“Döviz artışı/Türk Lirasının değer kaybı karşısında çok etkili tedbir alabilmek ne kadar mümkün ya da elimizde hangi araçlar var konuları yeniden önem kazandı. 2018 yılında bir önceki hükümet döneminde de benzer bir döviz krizi ile karşı karşıya kalmıştık, bu ikinci. Haklı olarak herkes ve özellikle de döviz borcu olan, kira ödeyen, okul ücreti ödeyen ve daha pek çok yükümlülüğü dövize bağlı olan vatandaşımız endişelidir.  Bakanlar Kurulu toplantısı ertesinde maliye ve ekonomi bürokratları ile toplantımıza devam ederek dövizdeki aşırı artışın yarattığı olumsuzlukları az da olsa önleyebilmek için hangi tedbirlerin alınabileceğini değerlendirdik. Henüz bir karar üretmedik ancak aşağıdaki hususlarda hafta başına bazı kararlar alabilmek için çalışma yapılması konusunda uzlaştık:
1) Gerek konut, gerekse ticari binaların döviz yerine Türk Lirası cinsinden kiralanması durumunda daha avantajlı bir vergi/stopaj uygulamasına geçilmesi (TL cinsinden kiralamanın özendirilmesi) ve halihazırda döviz cinsinden kira sözleşmelerinin TL cinsinden sözleşmeye çevrilmesi halinde ilave stopaj avantajı yaratılması,
2) Devletten yapılan kiralamalarda döviz cinsiden kiralamaların belirlenecek bir döviz kuru üzerinden sabitlenerek alınması,
3) Özel eğitim kurumlarında (üniversiteler dahil) KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin okul ücretlerinde döviz kuru sabitlemesi yoluna gidilmesi ve benzeri düzenlemeler.
Hafta başı bu konuları rakamsal olarak da somutlaştırıp karar almaya çalışacağız, kamuoyu ile paylaşacağız.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473