banner564

Sennaroğlu Kouyalis’e cevap verdi

Sennaroğlu, “Hellimin denetimi konusunda yetkinin sadece Rum tarafında olacağı bir çözüm şekli kabul edilemez” dedi

Sennaroğlu Kouyalis’e cevap verdi
banner598
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hellimin denetimi konusunda yetkinin sadece Rum tarafında olacağı ve Kıbrıslı Türk hellim üreticilerini denetleyeceği öngörülen bir çözüm şeklinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Sennaroğlu Hellimin AB’de tescil edilmesinin, ancak AB ile işbirliği içerisinde Kıbrıslı Türklerin de dahil olacağı ortak bir çözümle sonuçlanması gerektiğini vurguladı.
Sennaroğlu, Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kouyalis’in basında yer alan “Hellimin ‘Menşe İsmi Korumalı Ürün’ olarak Avrupa Birliği’nde tescil edilmesinin tüm Kıbrıslıların menfaatine olduğu” ve AB’ye gönderilen hellim dosyasında ‘Hellimin üretildiği yerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hakimiyeti altında olan tüm bölgeler olduğu’ tanımını içerdiği” şeklindeki açıklamalarına yanıt verdi.
Kouyialis’in açıklamasını talihsiz ve kabul edilemez olarak değerlendiren Sennaroğlu, Kouyalis’in, Kıbrıs’ın kuzeyinde etkin ve fiili bir denetimlerinin olamayacağı gerçeğini kabul etmemekte ısrar ettiğini söyledi.

“Hellim siyasi malzeme yapılmamalı”
Kıbrıs Rum tarafının her iki halkın ortak kültürel ve ekonomik ürünü olan hellimin tescilini siyasi bir malzeme olarak kullanmaya devam ettiğini ifade eden Sennaroğlu, bu yaklaşımın 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’nın ruhuna da aykırı olduğunu dile getirdi.
Sennaroğlu, Rum tarafının diplomatik savaş çerçevesinde hellim konusunu egemenlik meselesi yaparak Kıbrıs Türk hellim üreticilerine Rum tarafının kendi çözümünü ve egemenliğini zorla kabul ettirmeye çalıştığını da belirtti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473