banner564

Siyah çelenk bırakıldı

Bağımsızlık Yolu, ölümlü iş kazaları nedeniyle Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı

Siyah çelenk bırakıldı
banner598

Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Örgütü, ölümlü iş kazaları nedeniyle dün Çalışma Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktı. Bakanlık önünde basın açıklaması da yapıldı. 
Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Örgütü Sorumlusu Mustafa Keleşzade tarafından okunan basın açıklamasında “Dün 18 yaşındaki bir emekçi Kofalı İnşaat Şirketi’ne ait bir inşaatın üçüncü katından düşerek hayatını kaybetti. 16 Haziran’da İsmail Kızıldemir Bafra’da ve 20 Haziran’da ise Umut Gürcüoğlu Mağusa’da çalışırken hayatlarını kaybetmişlerdi. Böylece içinde bulunduğumuz Haziran ayındaki üçüncü iş cinayeti gerçekleşmiş oldu” ifadelerine yer verildi.
Açıklama şu sözlerle tamamlandı: 
“ İş cinayetlerinin önlenmesinin tek ve kesin çözümü emekçilerin sendikal örgütlülüğü ile işçi sağlığının ve güvenliğinin bizzat emekçiler tarafından sağlanmasıdır.
Bu cinayetin de, bundan önceki cinayetlerin de sorumluluğu, sermaye daha fazla kar etsin diye cinayete uygun koşul yaratan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın omuzlarındadır”
Basın bildirisinin okunmasının ardından Bakanlık binası önüne siyah çelenk bırakıldı.


Korkmazhan: İş kazaları kader değil cinayet
Sol Hareket, neredeyse her gün, basit önlemlerle önlenebilecek iş kazalarında işçilerin ya yaralandığını ya da hayatını kaybettiğini belirterek, iş kazalarının kader değil cinayet olduğunun altını çizdi. 
Sol Hareket adına açıklama yapan Abdullah Korkmazhan, iş cinayetlerinin en büyük sorumlusunun çalışma yaşamındaki kuralsızlığa göz yuman hükümet olduğunu savundu ve hükümetin bugüne kadar kuralsız çalışma yaşamına yönelik etkin bir politika geliştirmediğini iddia etti.
Korkmazhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in iş cinayetlerini eleştirenleri ve önlem talep edenleri "yaşananlardan prim elde etmeye çalışmakla" suçladığını savunarak bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Felek: Sorun rejimde
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Başkanı Hasan Felek, iş kazalarının rejim sorunu olduğunu belirterek, kazaların temel nedenlerini “sendikasız, güvencesiz, kuralsız ve uzun saatler çalıştırılmak” olarak gösterdi.
Yazılı bir açıklama yapan ve önceki gün iş kazasında hayatını kaybeden Yavuz Bay’a rahmet, ailesine de başsağlığı dileyen Hasan Felek, haziran ayında iki işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474