banner564

Tazminat ödenecek

Ünlü Rum avukat Dimitriadis, Barutçuzade Ahmet Vasıf Efendi Vakfı’nın mallarıyla ilgili AİHM sürecini değerlendirerek uyardı:

Tazminat ödenecek
banner598

 Ünlü Rum Avukat Ahilleas Dimitriadis, Barutçuzade Ahmet Vasıf Efendi Vakfı’na ait Güney Lefkoşa’daki 4.5 dönümlük arazi üzerindeki 4 binayla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınan davayı değerlendirirken, Rum Yönetimi’nin tazminata mahkum edilebileceğini söyledi.
   Alithia gazetesi “Madalyonun Diğer Yüzü” başlıklı haberinde, Dimitriadis’in konuyla ilgili Rum açıklamalarda bulunduğunu ve “aynı madalyonun diğer yüzü” dediğini yazdı.
   Dimitriadis, Rumların KKTC’deki mallarını talep ettiklerini ve böylelikle de Kıbrıslı Türklerin güneydeki mallarını talep ettiklerini; aradaki farkın Rum tarafında Kıbrıs Türk Malları Vasiliği sistemi oluşturulması, kuzeyde ise “mallar bizimdir” denmesi olduğunu belirtti.
   Habere göre Dimitriadis, Kıbrıs Türk mallarının idaresiyle ilgili, AİHM’de görülen davalardaki tecrübesine dayanarak “kötü idarenin eserinden” söz etti ve Rum Yönetimi’nin tazminat ödeme yükümlülüğünün doğması olasılığından dolayı, Rum vergi mükelleflerinin sırtına yük binebileceğini kaydetti.
   Dimitriadis, şayet Kıbrıs sorunu çözülmezse, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu gibi bir komisyonun, Güney Kıbrıs’ta da oluşturulabileceğine işaret etti.
KKTC’deki Rum mallarının, güneydeki Kıbrıslı Türk mallarının 3 katı olduğunu belirten Dimitriadis, KKTC’de yaklaşık 1,3 milyon dönüm Rum malı, güneyde ise yaklaşık 400 bin dönüm Kıbrıs Türk malı bulunduğunu söyledi.
   Dimitriadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak bir idare sistemi oluşturulduğu cihetle, bu malların doğru şekilde idare edilmesi yükümlülüğü doğduğunu ve bu malı koruma, piyasa değerinde kira tahsil etme, bu kirayı hak sahibine, hemen değilse bile çözümden sonra verme yükümlülüğü bulunduğunu belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473