banner564

Türk arazileri de var

Klerides döneminde Rum göçmenlere dağıtılan tapuların kayıtları bulunamadı

Türk arazileri de var
banner598
   Rum yönetiminin, Glafkos Klerides zamanında, 1997-98 yıllarında seçim öncesinde aralarında Kıbrıs Türk malları da olduğu bilinen ve Rum “göçmenlere” alelacele dağıttığı için “gece yarısı tapuları” olarak adlandırılan tapuların kimlere verildiğini bilmediği haber verildi.
   Fileleftheros haberi “Koçanları Kimlere Verdiklerini Bilmiyorlar... 1997’de Tapular Verildi Ancak Dosyalarda Kayboldu” başlığıyla ve “dünkü Meclis Göçmenler Komitesi’nde ancak Kıbrıs’ta olabilecek şeyler ortaya çıktı” yorumuyla aktardı.
   Habere göre sözü edilen tapular, kendi evini inşa etme hakkına sahip “göçmenlere” verildi ancak alelacele dağıtıldığı için dijital kayıt yapılmadı, ilgili bilgiler matbu dosyalara kaydedildi. Kime ne tapu verildiğinin bulunması için dosyaların teker teker incelenmesi gerekiyor. Tapu dağıtımı büyük bir süratle yapıldığı için, çoğu evin hak sahiplerine devri dahi yapılmadığına işaret ediliyor.
   Habere göre Rum Bakanlar Kurulu 14 Ocak 2015’te Tapu Dairesi’ni, konut kredisi alabilmeleri için hak sahiplerinin tapu ve devir işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirdi. Ancak aradan yıllar geçtiği için çoğu ev başka kişilere satıldı. Rum yönetiminin, kendi evini inşaya hak sahibi olanlara verdiği arsalara da, ekonomik kriz dolayısıyla konut kredisi alınamadığı veya alınmadığı için inşaat yapılamadı. 
   Alithia ise “Göçmenler Komitesi: Kendi Evini İnşa Konusuna Bankalar Çözüm Bulsun” başlıklı haberinde Rum Meclisi “Göçmenler” Komitesi’nin dünkü toplantısında Rum tarafındaki ticari ve kooperatif bankalarını, tapular konusunda çözüm üretmeye ve “devlet arazisine kendi evini inşa etme hakkına sahip” 970 çifte, bu haklarını kullanabilmeleri için inşaat kredisi vermeye çağırdığını yazdı. 

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2015, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473