banner564

Vahşi katliam  unutulmayacak

14 Ağustos 1974'te Taşkent, Terazi ve Tatlısu köyünden alınarak şehit edilen 84 kişi için anma töreni düzenlendi

Vahşi katliam  unutulmayacak
banner598

 Gözde Süreç SARI

Taşkent Şehitleri, dün Taşkent Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı. 
Törene, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, bazı milletvekilleri, askeri erkan, sivil toplum örgütü temsilcileri ve aileler katıldı.
Törende, Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır ile Şehit Aileleri Komitesi Başkanı Erdinç Erdağlı konuşma yaparken, şehit torunu Akile Hoca da şiir okudu. 
Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır,  Anavatan Türkiye'nin 1960 garantörlük haklarını kullanarak, 20 Temmuz 1974’te Barış Harekatı’nı düzenlediğini belirtti, silahsız ve savunmasız kalan Türklerin Rumlar tarafından katledildiğini söyledi. 
Aşandır, 14 Ağustos 1974'te Rumların Taşkent, Terazi ve Tatlısu köyünden 84 kişiyi okulda toplayarak esir aldığını daha sonra da katlettiğini söyledi. 
Aşandır, toplu katliam yapılan köylerdeki şehitlerin devlet töreni ile anılmasını istediklerini söyleyerek, buna ilişkin imza kampanyası başlatılacağını da kaydetti. 
Şehit Aileleri Komitesi Başkanı Erdinç Erdağlı da konuşmasında Rumların 1974 yılında BM askerlerini de alet ederek, esir kampına götüme gerekçesiyle kamyonlara bindirdikleri silahsız ve savunmasız 84 kişiyi katlettiklerini söyledi. 
Şehit ailesi olan 247 kişinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunu anlatan Erdağlı, mahkemenin konuyu gündemden düşürdüğünü, “adalet beklentilerini boşa çıkardığını” söyledi. 
Erdağlı, şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473