banner564

Vekiller saati tartıştı

Meclis Genel Kurulu’nun bütçe maratonu devam ederken, Hukuk Dairesi ve Başbakanlık’ın bütçeleri onaylandı

Vekiller saati tartıştı
banner598
Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor.
Genel Kurul bugün saat 10.40’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanarak, ilk olarak 9 milyon 901 bin 500 TL’lik Hukuk Dairesi bütçesini görüşmeye başladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 9 milyon 901 bin 500 TL’lik Hukuk Dairesi Bütçesi’ni oyçokluğuyla onaylandı.

Taçoy: Hukuk Dairesi’nin bina sorunu var
Bütçe görüşülürken söz alan Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Hukuk Dairesi’nin hem bina sorunu hem de başka sorunlar yaşadığını ifade etti. Daire Bütçesi’nin personel gideri dışında kalan kalemlerinin çok düşük olduğunu anlatan Taçoy, Daire’nin eksikliklerinden bahsetti.

Tatar: Hukuk Dairesi güçlendirilmeli
Daha sonra söz alan Komite Başkanı Ersin Tatar, Hukuk Dairesi’nin çalışmalarından bahsederek Daire’nin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Siber’in Hukuk Komisyonu önerisine katıldığını anlatan Tatar, bunun en erken zamanda hayata geçmesinin faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Erhürman: Alacaklar tahsil edilemiyor
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise ekonomik hayatı düzenleyen yasalarla ilgili sorun ve eksikliklerden bahsetti. 
Alacaklıların alacaklarını hukuk yoluyla alamadıkları yerde başka mekanizmaların devreye girdiğini dile getiren Erhürman, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın adli yıl açılışında meclise yardımcı olabilmek için hukuk komisyonu kurulmalıdır açıklaması yaptığını hatırlattı.

Siber: Şefik tarafından da ifade edilmişti
Meclis Başkanı Sibel Siber, hukuk komisyonu konusunu gündeme getirdiği için Tatar ve Erhürman’a teşekkür etti.
Hukuk Komisyonu konusundaki gerekliliğinin Narin Ferdi Şefik tarafından da ifade edildiğini hatırlatan Siber, bu konuda Meclis Başkanı olarak Başbakan ve Yüksek Mahkeme Başkanı’yla bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Angolemli: İhtiyaçlar karşılanmalı
Ardından söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli Hukuk Dairesi’nin gerekli donanımları olmadığını anlattı.
Bağımsız kurumların görevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gerektiğini söyleyen Angolemli, aksi halde kurumların görevini yerine getiremeyeceğini, bu nedenle de toplum nezdinde değerini yitireceğini kaydetti. 

Çakıcı: Hukukçuların verimlilikleri sorgulanmalı
Ardından söz alan Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, “bakanlıklara alınan hukukçuların partili olmaya göre” alındığını savunarak Bakanlıklardaki hukukçuların verimliliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi. 
Meclis içinde bir hukuk komisyonu kurulmasına karşı olmadığını dile getiren Çakıcı öte yandan hükümetin ortaya yasa koyması gerektiğini kaydetti. 

Soyer: Yargının özgürleşmesi çok önemli
Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yargının siyasallaşmaması ve buna bağlı olarak kendi özgünlüğü ve bağımsızlığı içerisinde hayatını sürdürmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Son zamanlarda Kıbrıs Türk toplumunun yapısına uygun olmayan bir linç kültürü geliştiğini söyleyen Soyer, ölümlü kazalarda kamu vicdanını rahatsız edecek cezaların bu linç kültürünün beslenmesine neden olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu: Azınlık hükümeti kalıcı adımlar atamıyor
CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin azınlık hükümeti olmasından dolayı etkin ve sonuç alıcı bir adım atamadığını iddia etti. 
Trafik kazasından sonra yaşanan ve kaosa dönüşen olaylarda da başbakanın görünür olmadığını ileri süren Yorgancıoğlu, “Başbakan gençleri önceden muhatap alsaydı, bu olaylar belki de bu kadar büyümeyecekti” dedi. 

Çeler: Toplumsal iradeye saygı duyulmalı 
TDP Milletvekili Zeki Çeler, bazı ülkelerdeki bakanların neden istifa ettikleriyle ilgili bilgiler paylaşıp, ülkedeki eylemlere işaret etti.
Hükümet edenlerin eylemlerle ilgili söylemlerinin kabul edilemeyeceğini ve toplumsal iradeye saygı duyulması gerektiğini ifade eden Çeler, “Kendinizi güvene alacak adımlar bu olmamalıydı Sayın Başbakan. Eylemdeki gençlerden biri sizi orada görse ne yapacaktı? Hiçbir şey. Siz de bunu biliyorsunuz. Başbakanlığın gancelli kapısını lamarinayla kapatmak niye ?” diye sordu.

Şahali: Hükümetin antenleri kapalı
CTP Milletvekili Erkut Şahali, saat uygulaması konusunda eleştirilerde bulunarak, bu uygulamanın iş barışını ve sosyal barışı bozduğunu kaydetti. Şahali, “İnsanlar iş yerine girip giremeyeceği yönünde tedirginlik yaşıyor, yaşatıyor” dedi.
Başbakanla iletişim kurmakta zorlandıklarını, hükümetin “antenlerinin” muhalefete açık olmadığını söyleyen Şahali, Başbakanın Meclis’te olmasını fırsat bilerek, sorunları dile getireceğini belirtti.

Derya: Kazayla ilgili rapor yok
CTP Milletvekili Doğuş Derya da Meclis kürsüsüne ülkedeki durumla ilgili açıklamada bulundu. Derya, Girne-Değirmenlik dağ yolunda meydana gelen kazayla ilgili derli toplu bir rapor göremediklerini söyledi, hükümetin yol güvenliği ve saatlerle ilgili açıklamalarının toplumu kutuplaştırdığını kaydetti. 
“Acı üzerinden siyaset yapılıyor açıklamasını” da anımsatan Derya, “Bu ülkede acı üzerinde siyaset yapan iki parti var Sayın Başbakan” dedi.

Özdenefe: Bakanlar Kurulu kararları kamu yararına değil
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Bu görüşmelerde siyasi unsurları ve hataları değil, hükümetin aldığı kararların hukuka aykırılıklarını konuşacağım” dedi. 
Fazilet Özdenefe, Bakanlar Kurulu kararlarının kamu yararına alınmamasıyla kaos oluştuğunu savundu.

Başbakanlık bütçesi onaylandı 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakanlık’ın 94 milyon 528 bin 300 TL olarak öngörülen bütçesi oy çokluğu ile onaylandı. 
Bütçeyle ilgili söz alan CTP milletvekili Birikim Özgür, şişirilmiş bir bütçe görüşüldüğünü, Yunanistan’da sendikaların ek vergiler nedeniyle grevde olduğunu kaydederek, “Bütçenin şişmesiyle ekonomik gelişmenin bir ilgisi yok. Bu şişmenin gerekleri konuşulmalı. Muhalefet vekili olarak keşke daha net, kesin hesap sorma noktasında olsaydım. Bu hükümet elimizi cebimize atmış durumda. Yunanistan’da değil, burada halkın ayaklanması gerekir” dedi.

Dinçyürek: Özgür’ün açıklamaları provakatif
Bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek de Başbakanlık bütçesi üzerine söz alarak, Birikim Özgür’ün açıklamalarının provokatif olduğunu savundu, “Siz bu üslubu dün terk ettiğinizi söylediniz, bugün aynını yapıyorsunuz” dedi. 

Özgürgün: Polis sabırlı davranmalı
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakanlık bünyesine eleştiri ve tavsiyeleriyle katkı koyanlara teşekkür etti. Erhürman’ın “polis devleti” açıklamasına işaret eden Başbakan, “Bizim öyle bir niyetimiz olmadığı gibi, polis devleti uygulaması olmaması konusunda hassasız. Polis devletin polisidir, benim polisim değil. Polisin sakin davranması gerektiğini Polis Genel Müdürü’ne söyledim. Sabırlı davrandı, davranmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474