banner564

‘En kötüsü geride kaldı’

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını söyledi

‘En kötüsü geride kaldı’
banner598

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "En kötüsü geride kaldı, yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz” ifadelerini kullandı. Şimşek, "Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyecek" dedi. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin paylaşım yaptı. Şimşek paylaşımında şunları kaydetti:“En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”

17 milyar dolarlık yabancı girişi var
Öte yandan Şimşek, katıldığı NTV’de de ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek şunları söyledi:
“Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var.
Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak.
Para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı dayayamayız. Bankalar uzun vadeli finansmalara da erişebiliyor.
Bizim çok taraflı bankalarla ilişkilerimiz çok iyi; Dünya Bankası, EBRD, İslam Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası.
Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek.
Şu anda taahhüt veya taahhüte dönüşecek pozisyonları dikkate alırsanız 60 milyar doların üzerinde bir kaynağı önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye'ye kanalize edecekle, sırtımızı sıcak kaynağa dayamıyoruz.
Likidite konusunda gerekirse Hazine olarak destek olacağız, alternatiflere bakıyoruz, borçlanma sınırımız var. Yetkiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yapıyoruz.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473