banner564

Gözler Chevron’da

Rum Enerji Bakanı Pilidu, Afrodit yatağıyla ilgili planın bu hafta içinde sunulmasını bekliyor

Gözler Chevron’da
banner598

  Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Nataşa Pilidu, Amerikan “Chevron” şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 12’nci parselde yer alan “Afrodit” yatağıyla ilgili kalkınma planını birkaç gün içerisinde sunmasının beklendiğini açıkladı.

   Pilidu’nun bu açıklamayı, Güney Kıbrıs’taki mevcut hükümetin görev süresinin sona erecek olmasından dolayı, bakanlığının yaptığı çalışmaların sunumu için düzenlenen basın toplantısı çerçevesinde yaptığını yazan Politis, Pilidu’nun buna paralel olarak, sözde Rum MEB’inde yer alan ve içerisinde önemli miktarlarda doğal gaz bulunan 5, 6, 7 ve 10 numaraları parsellerin birbirlerine komşu olmalarının, şirketler arasındaki olası iş birlikleri için iyi bir unsur olduğunu söylediğini de iletti.
    Rum Hükümetinin, hidrokarbon yataklarının geliştirilmesi konusunda geciktiği yönündeki eleştirilere “hükümetin yatırımcı olmadığı” yanıtını veren Pilidu, ancak hükümetin bütün faaliyetleri, şirketlerin sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri için büyük çabalarla yürüttüğünü dile getirdi.
   Konuşmasında, şirketlerin sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini harfi harfine yerine getirmeye devam ettiğini de dile getiren Pilidu, İtalyan ENI şirketinin, Mısır’daki doğal gaz yataklarının değerlendirilmesine başlanmadan önce, 1950’lerden bu yana Mısır’da faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Pilidu açıklamasında, “Afrodit” yatağında 2023 yılının ilk yarısında gerçekleştirilmesi beklenen yeni doğrulama sondajının, Rum Yönetiminin doğal gazın değerlendirilmesinin en iyi şekilde yapılıp yapılmayacağını tam olarak bilmesi için, yataktaki kesin miktarları göstereceğini de dile getirdi.
Sözde Rum MEB’indeki yatakların değerlendirilmesi için, yüzer bir terminal çözümü konusunda ise Pilidu, böyle bir olasılığın incelenmesi konusunda çok olumlu olduklarını ve bunun incelenmesini istediklerini, çünkü bunun doğal gazın değerlendirilmesi ve Avrupa’daki destinasyonlara ihraç edilmesini kısmında, bizzat Rum kesiminin rolünü yükselttiğini savundu.
Bir soruya yanıtında, yüzer terminal konusunun ENI şirketinin planının hazırlanması esnasında inceleneceğini dile getiren Pilidu, şirketin bu ihtimali incelediğini, aynı zamanda ENI şirketinin Mısır’da, doğal gaz nakil tesisleri bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2023, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473