banner564

‘Haydutlar meclis önünde’

Güneydeki faşistler Grivas’ı dirilterek “Kıbrıs Yunandır” sloganıyla eylem yaptı

‘Haydutlar meclis önünde’
banner598

   Rum Meclisinin “Grivas hiçbir onurlandırmaya layık değil” kararını protesto için “Grivas Digenis Vakfı” önderliğinde Meclis önünde düzenlenen protesto mitinginde, “kara geçmişten” kalma slogan ve tehditler savruldu.

   Rum yönetiminin 2023 bütçesinin oylandığı gün Meclis önünde toplanan eylemciler Cuma günkü kararın uyandırdığı eski ihtiraslar ile taş ve işaret fişeği attı, milletvekillerine ve siyasi partilere küfür etti. Bir grup eylemci EDEK’in Lefkoşa’nın Rum kesimindeki ofisine de saldırdı.
   Rum yönetiminin 11 milyar 759 milyon 300 bin Euro gelir ve 11 milyar 296 milyon 300 bin Euro harcama öngören 2023 bütçesi DİSİ, DİKO, DİPA’nın 29 olumlu; AKEL, EDEK, ELAM ve Ekologlar’ın 24 olumsuz oyu ile geçti.
   Fileleftheros haberi eylemcilerin Meclis önünde açtığı “EOKA’ya ihanet edenlerin soyusunuz” yazılı pankartın göründüğü görsel eşliğinde manşetten “Geçmişin Yıkım İhtirasına Dönüş… Grivas Odaklı Olaylı Eylem... Hem de 2022’de! Kara Geçmişten Tehdit ve Sloganları Geri Getirdiler” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   “Geçmişimizdeki ihtirası hortlatan Grivas ile ilgili karardı. Eylemcilerden ‘EOKA-B Tekrar Vur’ iğrenç sloganını bile attı” ifadelerini kullanan gazeteye göre dışarıda eylem devam ederken Meclis içinde milletvekilleri arasında yoğun bir tartışma yaşandı. Birleşim öncesinde “Grivas Digenis Vakfı” önderliğindeki eyleme katıldıkları için ELAM Başkanı Hristos Hristu ve bağımsız milletvekili Andreas Themistokleus eleştiri yağmuruna tutuldu. Dünkü olayların tırmandırıldığı nokta ise EDEK’in Lefkoşa'daki ofisine saldırılması oldu. Gazetenin “haydutlar” olarak tanımladığı eylemciler, EDEK ofisi girişine işaret fişekleri atarak yangın çıkardı.

300 civarında faşist
   Gazetenin “Haydutlar Meclis Önünde” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı habere göre, Grivas’ın fotoğraflarının bulunduğu flama ve Yunan bayrakları taşıyan 300 civarındaki eylemci akşamüzeri meclis binası önünde toplandı. Eylemciler arasında ELAM Başkanı Hristos Hristu da vardı, bağımsız milletvekili Andreas Themistokleus ise kısa süreliğine aralarında bulundu, sohbet etti.
   Eylemciler “EOKA yeniden Kıbrıs’ın Dağlarında”, “Gerçek Hainler Siyasetçiler, Kıbrıs Yunan’dır”, “Bu Topraktaki Anarşistler ve Bolşevikler Bizden Değildir”, “Yaşıyor, Yaşıyor ve Şikayet Ediyor, Yorgos Grivas Digenis” ve “Grivas Digenis’e Onur ve Şeref” sloganları attı. AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis meclis salonundaki konuşması sırasında eylemcilerin “EOKA-B Tekrar Vur” sloganı da attıklarını söyledi. Protestocular zaman zaman Meclis binasına işaret fişeği ve taş attı, Ekologlar Milletvekili Aleksandra Attalidu’yu özellikle hedef alarak milletvekillerine küfürler yağdırdı.
   Bir grup eylemci EDEK ofisine gitti ve taş atarak ofis camlarını indirdikten sonra yangın çıkarmak için ofise işaret fişeği attı. Çıkan yangın itfaiye ve ofiste bulunanlar tarafından söndürüldü. Olay üzerine EDEK Başkanı Marinos Sizopulos Meclis toplantısından ayrılarak olay yerine gitti.
   Habere göre geçen Cuma Grivas’ı anma, onun için anıt yapma, mevcut anıtları restore etme, gezdirme v.b. harcamalarının devlet bütçesinden çıkartılması için AKEL tarafından sunulan karara onay veren DİKO, EDEK ve DİPA tarafından, tepkiler üzerine hazırlanan değişiklik kararı dünkü birleşimde onaylandı.
   Politis de protesto eyleminden görüntüler eşliğindeki haberini “Gerilimli, Vandalizm ve Grivas’lı Bütçe” başlığıyla manşete çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474