banner564

Hedef 2014 sonu

ABD’nin, Kıbrıs konusunda ‘ara anlaşma’ planladığı bildirildi

Hedef 2014 sonu
banner598

Amerika’nın, Kıbrıs sorununda bir ‘ara anlaşmaya’ doğru ilerlediği ve artık, 2014 sonuna kadar olması gerektiğini düşündükleri bu senaryo ile ilgilindikleri bildirildi.

   Fileleftheros Gazetesi,” Amerika’nın Kıbrıs sorununda genel çözüm çerçevesine yöneldiğini” belirterek, “Genel çözüm çerçevesinin ortak açıklamanın uzantısı ve devamı olacak genişçe bir ara anlaşma metni olacak” ifadesini kullandı.

   ABD’nin, ileriye doğru gelişme olacağı, yani Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamasının ötesindeki adımların hemen atılması gerektiği görüşünde olduğunu yazan gazeteye göre, ana düşünce ivmenin kaybedilmemesi ve müzakere prosedürü zamanının uzatılması.
   Gazete, şunları yazdı:

 

“Genel çözüm çerçevesi”


   “Amerikalılar bu Genel Çözüm Çerçevesi’nin, Kıbrıs sorununun bütün yönlerini kapsayacak, içeriği ya o zamana kadar varılacak görüş birlikleri ya da çözüm şeklini belirleyecek bir temel ilkeler çerçevesi olacak genişçe bir metin olması düşüncesinde.
   Böyle bir gelişmenin ana hedefi, prosedüre yeni bir dinamik katmak ve müzakerelerin ilanihaye görüşmelere saplanıp kalması ihtimalinden kaçmak olacak. Dahası, prosedürün başarısızlığa uğraması halinde, bir ara anlaşma aracılığıyla, sonunda çözüm de olabilecek bu metnin, çabanın ‘kazanımı’ olarak kalacağını değerlendiriyorlar. Senaryo uyarınca bütün bunların 2014’ün sonuna kadar olması gerekiyor.
   İyi bilgili bir kaynağın gazetemize söylediğine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı müzakerecilerin Atina ve Ankara ziyaretleriyle bağlantılı olarak başlayan diyalog aracılığıyla Kıbrıs sorununun ana yönlerinde temel görüş birlikleri metni şekillenebilir.
   Ara anlaşmaya tekabül eden bu metinde ya Kıbrıs sorununun ana yönlerindeki görüş birlikleri sıralanacak ya da Eroğlu ve Anastasiadis’in halen 11 Şubat’ta onaylamış oldukları ortak açıklamadan çok daha detaylı olacak.
   Amerikan kaynakları, çözüm için başta istediklerinin (iki ayda çözüm) olamayacağını kabul etmekle birlikte prosedürün sonuç üretmesi ve bunu kısa sürede yapması gerektiğini değerlendiriyorlar.
   Güney Lefkoşa’nın, çözümü 2015 sonuna konumlandıran değerlendirmelerine çekince belirten Amerikalılar,prosedürü bağlayacak, oyuncuları görüşmelerde tutacak ve son için itme kuvveti verecek bir ara anlaşmayı hararetle savunuyor görünüyor.
   Prosedürün başarısızlığa uğraması halinde dahi sonunda çözüm de olabilecek ara anlaşmanın, çabanın ‘kazanımı’ olarak kalacağını savunuyorlar. Bu perde gerisi oyunda, Maraş’ınkine benzer çeşitli takviye tedbirlerini seferber edecekler.”


Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 04:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473