banner564

Rum tarafı tepkili

Avrupa dış ilişkiler konseyi toplantısından Türkiye aleyhtarı bir karar çıkmadı

Rum tarafı tepkili
banner598

   Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin toplantısında Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda karar çıkmadığı belirtildi. 
   Fileleftheros gazetesi, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi toplantısına ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in açıklamasına geniş yer verdi.
   Gazete, Almanların bu kez de “Maraş ile ilgili seçenekler belgesinin, Alman Dışişleri Bakanlığı’nda yeni liderliğin göreve başladığı haftada dolaşmaya başlaması nedeniyle  inceleme fırsatını yakalamadığı” şeklinde bahane bulduğunu buna bağlı olarak da Türkiye’nin Maraş’taki faaliyetleriyle ilgili kararların 27’lerin “soyunma odasına döndüğünü” yazdı.
   Gazete, Almanya’nın ayrıca alınacak olan kararların etkilerinin de incelenmesi için süre istediğini belirtti. 
   Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin güncel meseleleri çerçevesinde ele alındığını yazdı.
   Habere göre AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 dışişleri bakanına  “Türkiye’nin Maraş’taki yasa dışı faaliyetlerinin uzun zamandır ele alınmasına bağlı olarak karar almaları gerektiğini” vurguladı. 
   Borrell ayrıca yasal ve siyasi tedbirleri içeren bir seçenekler belgesinin de bulunduğunu söyledi. 
Toplantıda söz alan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ise, karar alınması konusunda başarısızlık yaşanması durumunda AB’nin kendi güvenirliliğini riske atacağı uyarısında bulundu.
   Hristodulidis, Türkiye’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kapalı Maraş bölgesiyle ilgili Güven Yaratıcı Önlemlerle ilgili “cesur ve karşılıklı yarar sağlayan” önerisini kabul etmeye hazır olduğunu göstermesi durumunda, uygulanmasına gerek kalmayacak belirli tedbirlerin benimsenmesinden söz etti. 
   Gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Hristodulidis’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile mutabık kalmasının ardından, Kıbrıs Rum tarafının, Güven Yaratıcı Önlemlerin ileriye götürülmesiyle, Maraş konusundaki önerisini mevkidaşlarının gündemine getirdiğini yazdı.
Habere göre Hristodulidis ayrıca ikili yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirterek bir yandan AB’nin kararlılığını göstermesi diğer yandan da Türkiye için teşvik yaratması gerektiğini söyledi. 
Gazete, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve  Güney Kıbrıs’ın belirli kararların alınması gerektiği yaklaşımına destek verenlerin, İrlanda, Yunanistan, Fransa, Belçika, Estonya, Avusturya, Malta, Lüksemburg olduğunu da yazdı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473