banner564

Taraflara mesaj verdi

Guterres’in, ilerleme olmaması halinde Kıbrıs sorunuyla ilgilenmeyeceği bildirildi

Taraflara mesaj verdi
banner598

  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, son kez tarafları dinlemeye istekli olduğu, ilerleme sağlanmaması halinde Kıbrıs sorunuyla ilgisini keseceği iddia edildi.

   Fileleftheros gazetesi “Guterres Ortak Zemin ve Vizyon Arayacak- Guterres’in Lute’la Gönderdiği Mesajlar- Lute Temaslarını Sürdürüyor” başlıklarıyla yer verdiği haberde, Guterres’in, Lute aracılığıyla taraflara gönderdiği mesajları şöyle aktardı:
   1. Beş tarafı da Şubat ayının ikinci yarısında davet edecek. Ortak zemin veya vizyon olup olmadığını görmek için tarafları dinlemek konusunda niyeti vardır. 
   2. Durumlar bu kez farklı olacak ve eğer ilerleme olmaz veya çabaların sonucu aynı kalırsa, o zaman BM Genel Sekreterinin bununla yeniden ilgilenmesi zor olacak. 
   3. BM Genel Sekreteri müzakerelerin yeniden başlaması için zemin olup olmadığına bakacak. Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusu ise daha sonra ele alınacak.
   4. Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferansın hazırlık çalışmaları, New York’taki gayri resmi beş taraflı konferansın ardından başlayacak.
   5. Genel Sekreter tarafların dile getireceği öneri ve fikirlere açıktır. Hakem gibi hareket etmeyecek.
  6. Tarafların kendisinden istemesi halinde daha büyük ya da farklı bir yetki talep etmek için BM Güvenlik Konseyine başvurmaya hazırdır. İki tarafın kendisinden istemesi halinde parametrelerin değişmesini desteklemeye de hazırdır.
   Prosedürel nitelikte olacak olan 5+1 formatındaki gayri resmi görüşmenin esas amacının ortak bir zemin bulunması ve tarafların ortak vizyona sahip olduklarını göstermeleri olduğunu yazan gazete, şu ana kadarki planlama ve Rum kesiminin sahip olduğu bilgiye göre, beş taraflı gayri resmi konferansta özlü görüşmelerin başlamasının öngörülmediğine dikkat çekti.
    Gayri resmi konferansın sonucuna yönelik olarak, hedeflenen veya en azından BM’nin ortaya çıkmasını beklediği şeyin, tarafların Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni bir konferans toplaması için BM Genel Sekreterine başvurmaları olduğu da kaydedildi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

50 yıldır ilgilendiniz de ne oldu biz keseriz kendi gobegimizi yAllah

Op.Dr.İlkan Ertuğ
Op.Dr.İlkan Ertuğ - 3 yıl Önce

BM şimdiye kadar ilgilendi de ne oldu?BM askerleri ve başlarındaki yetkililer,Rum'lardan verilen talimatları ilettiler ve çatışmaları turist gibi seyrettiler.

Op.Dr.İlkan Ertuğ
Op.Dr.İlkan Ertuğ - 3 yıl Önce

14 Ağustos1974 sabahı EOKA'cılar ve Yunan Askerlerince 3 taraftan sarılan Melüşa/Kırıkkale Köyü teslim alınmak istendi.BM sorumlusu,teslim olunması ve teslim olma şartlarını getirdi.''Mücahitler,gençler ve eli silâh tutanlar,silâhları ve mermileri ile derhal teslim olacaklar.Kadınlar,çocuklar ve yaşlılara dokunulmayacak.'' dedi.Teslim olunmazsa,ne olacak diye sordum.Aradan çekileceklerini ifade etti.Güçleri yeterse girsinler.Teslim olmuyoruz deyince de,neyinize güveniyorsunuz.En fazla 5 dakika dayanırsınız.5 dakika içinde tamamen yok edileceğimiz sonucuna vardı.Aradan çekildiler. Melüşa'nın/Kırıkale'nin Kahraman Mücahitleri görevlerini yaptılar. Kırıkkale Köyü Türk Toprağı olarak kaldı.Kahraman Mücahitlerimize ve tabiî ki kendime de teşekkür ederim.''NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE'' K.ATATÜRK

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473